Правителството прие План за действие в периода 2018-2020 г. за

...
Правителството прие План за действие в периода 2018-2020 г. за
Коментари Харесай

С програма България 2020 правителството цели БВП до 10,3% повече

Правителството одобри План за деяние в интервала 2018-2020 година за осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020.

Основната цел на документа е да способства за постигането на стратегическите цели на Програмата - повишение на виталния стандарт посредством конкурентоспособно обучение и образование , основаване на условия за качествена претовареност и обществено включване и гарантиране на налично и качествено здравеопазван е; създаване на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развиване на стопанската система и качествена и здравословна околна среда за населението; повишение на конкурентоспособността на стопанската система посредством обезпечаване на удобна бизнес среда, поощряване на вложенията , използване на новаторски решения и повишение на ресурсната успеваемост.

За постигането на тези цели през интервала се планува да бъдат изпълнявани ограничения, разпределени в осем предпочитани области. За всяка стратегическа цел и приоритет са дефинирани набор от индикатори, стойностите на които се актуализират годишно и демонстрират постигнатия прогрес.

Предварителната оценка на въздействието от осъществяването на плануваните ограничения демонстрира, че ще бъдат осъществени обилни дълготрайни резултати. Ако проектът за деяние бъде осъществен с посочените като към този момент обезпечени средства, към 2020 година Брутният вътрешен продукт би повишен със 7,3%, и с 10,3% - в случай че ограниченията бъдат изцяло осъществени с посочените като нужни за тяхното осъществяване средства.

Положителни резултати ще се следят във връзка с положението на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове. Симулациите демонстрират и значителен дълготраен резултат във връзка с конкурентоспособността на стопанската система. През 2020 година износът на страната би повишен надлежно с 2,2 и 2,7 на 100.

В проекта за деяние са посочени референтните и настоящите стойности на индикаторите, като по този метод се регистрира напредъкът за осъществяването на обособените стратегически цели и предпочитани области. Представена е и оценка на макроикономическото влияние на плануваните ограничения, като е употребен моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria`s Investment in Long-term Advance).

Оценявани са дълготрайни резултати, дефинирани като промени в равнищата на съществени макроикономически индикатори , които са генерирани вследствие на направените в интервала 2018-2020 година интервенции и се следят трайно след прекратяване на импулса (края на осъществяването на мерките).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР