Правителството прие План за 2018 г. за изпълнение на Актуализираната

...
Правителството прие План за 2018 г. за изпълнение на Актуализираната
Коментари Харесай

След като на Петровден в 14 часа 07 минути 03 секунди България изпадна в клинична смърт, сега правителството реши да…

Правителството одобри План за 2018 година за осъществяване на Актуализираната Национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012 - 2030 г.). Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Скръбна новина: На Петровден в 14 часа 07 минути 03 секунди България изпадна в клинична гибел, разгласи акад. Петър Иванов!


Планът е създаден в сходство със структурата на Стратегията и в осъществяване на следната съществена стратегическа цел: закъснение на темповете на понижаване на броя на популацията с наклонност за стабилизирането му в дълготраен проект и обезпечаване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно положение, начетеност, подготовка, качества и умения.

Акад. Петър Иванов, съобщил скръбната новина, че на Петровден в 14 часа 07 минути 03 секунди България изпадна в клинична гибел, направи още неприятни пророчества

Документът систематизира набелязаните сложни и секторни ограничения, които оказват влияние върху демографското развиване в кратковременен и средносрочен времеви обсег. Те ще бъдат финансирани от бюджетите на способените ведомства съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година, Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, други оперативни стратегии, както и по европейски и интернационалните планове.

Планът е направен в границите на националния механизъм за съгласуваност и мониторинг на демографската политика, който се управлява от МТСП и в който вземат участие представители на министерствата, държавните организации, обществените сътрудници, неправителствени организации, Националния застрахователен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и други

Ето какви други решения бяха взети през днешния ден от държавното управление:

Външно министерство ще разгласява в интернет годишните отчети по правата на индивида
Министерството на външните работи ще разгласява на интернет страницата си годишните отчети за активността на ведомството по правата на индивида в България. Това реши държавното управление като одобри промени в Решение № 796 от 19 декември 2013 година за основаване на Национален координационен механизъм по правата на индивида (НКМПЧ).

Част от главната активност на механизма е да координира работата на държавните институции по осъществяване на отговорностите по правата на индивида пред интернационалните контролни и наблюдаващи органи, както и присъединението на страната към интернационалните контракти в тази област.

Председател на координационния механизъм е министърът на външните работи. Сред членовете са министрите на правораздаването, на труда и обществената политика, на вътрешните работи, на образованието и науката, на районното развиване и благоустройството, на опазването на здравето и на културата, както и ръководители на държавни организации. Омбудсманът има статут на наблюдаващ.

Първият отчет е направен през 2014 година и дружно с тези за идващите 2 календарни години са признати от Министерския съвет. Новите промени в Решението плануват министърът на външните работи да изготвя план на отчет, който да се изпраща за координиране с членовете на Националния координационен механизъм по правата на индивида и откакто бъдат отразени техните бележки - да се разгласява окончателният вид на страницата на дипломатическото ведомство.

С новите промени се цели активността на НКМПЧ да бъде по-прозрачна и налична, като ще се сътвори опция за по-близка връзка с неправителствения бранш и за дейното му ангажиране с работата на механизма.

В 290 учебни заведения ще бъдат осъществени планове за нововъведения
Правителството утвърди Списък на новаторските учебни заведения в Република България за образователната 2018/2019 година. В него са вписани 290 образователни заведения, от 103 обитаеми места, 90 общини и 28 области.

Списъкът е признат, откакто в период до 31 януари в Министерството на образованието и науката учебните заведения показаха своите планове за нововъведения. Те са ориентирани към създаване и въвеждане на новаторски детайли във връзка с организацията или наличието на образованието, образуване по нов или модернизиран метод на ръководството, образованието и просветителната среда, потребление на нови способи на преподаване, както и създаване по нов метод на образователно наличие, образователни стратегии и образователни проекти.

Иновативните процеси, разказани в плановете, ще бъдат с дълготрайност до 4 години и ще обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. Определени са задачите и концепциите, свързани с личностното, интелектуалното и прочувственото развиване на учениците, като не са позволени планове, посредством които се внушават верски убеждения и тяхното упражняване.

Учебните заведения, включени в листата, са утвърдени от Комисията за новаторските учебни заведения, в която вземат участие психолози, социолози, педагогичен експерти, представители на научната област, лица с потвърден опит при основаване и приложение на нововъведения в региона на образованието, науката и технологиите.

През 2019 година няма да има нови капиталови планове, финансирани посредством държавни заеми или посредством издаване на държавна гаранция
Министерският съвет взе решение в плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 година да не бъдат включвани нови капиталови планове, които да бъдат финансирани с държавни заеми и/или с издаване на държавни гаранции, по реда на Наредбата за изискванията, на които би трябвало да дават отговор капиталовите планове, финансирани с държавни заеми, и плановете, кандидатстващи за финансиране с държавна гаранция, и за реда за тяхното разглеждане (Наредбата). Това ще обезпечи поредност при използването на ограниченията за възстановяване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и за съблюдаване на фискалните цели, планувани в Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година

По реда на Наредбата не се преглеждат планове, за утвърждението на които има очакван различен специфичен ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация без значение, че за финансирането им се възнамерява използването на заемен запас и/или издаването на държавна гаранция.

Осигуряват се близо 7 млн. лева за компенсации на личния състав в областта на образованието
Правителството утвърди спомагателни средства за действия по Националната стратегия „ Оптимизация на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение “ за 2018 година

Допълнителните прехвърляния в размер на 7 158 106 лева ще се обезпечат за сметка на понижение на одобрените разноски по бюджета на Министерството на образованието и науката за актуалната година.

Средствата са предопределени за погашение на компенсации за 2018 година при понижаване на числеността на личния състав заради смяна в структурата и състава му, както и за компенсациите при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. Включени са и компенсации на личния състав при преструктурирането на мрежата посредством закриване или превръщане на институции от системата на предучилищното и учебното обучение.

Отпускат се 5 760 000 лева за закупуване на противоградови ракети
Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 5 760 000 лева по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите за 2018 година. Със средствата ще бъдат закупени противоградови ракети, по отношение на усложнената метеорологична конюнктура в страната.

Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ прави действия по отбрана на земеделската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен на повърхност от 17 милиона декара. В началото на 2018 година Агенцията разполага с 3 608 броя противоградови ракети, представляващи излишък от миналата 2017 година Съгласно настоящ контракт през месец април 2018 година са декларирани и доставени за дозареждане 5000 броя ракети, като общата наличност към началото на дейния сезон е 8 608 броя. През месеците май и юни е осъществена доставка на още 6 000 ракети.

От началото на дейния сезон по градозащита за 2018 година - 24.04.2018 година, до 22.06.2018 година са осъществени 194 дейни въздействия, обработени са 1 009 градоопасни облака и са изстреляни 9 785 ракети. Към сегашния миг изпълнителната организация разполага с 4 823 броя ракети.

Правителството се разпореди с парцели
Правителството разпореди на министъра на вътрешните работи Валентин Радев да подписа контракт за покупка на парцели в интерес на страната. Имотите, които ще бъдат предоставени на Министерство на вътрешните работи за безплатно ръководство, съставляват два гаража, с обща застроена повърхност от 40.50 кв. м. Собственост са на еднолично акционерно сдружение и се намират в двора на постройката на ОДМВР-Разград. Те се употребяват, откакто се премине входния портал, следен от регионалната дирекция. Придобиването на двата гаража, по предварителна оферта на стойност 15 000 лв., ще разшири складовата база на дирекцията, ще даде опция за предпазване на част от служебните коли и ще отговори напълно на разпоредбите на пропускателния режим и на ограниченията за физическата сигурност на класифицирана информация на територията на ОДМВР-Разград. Средствата за закупуването на парцелите ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 година

С друго свое решение държавното управление учреди неопределен сервитут върху поземлени парцели в горски територии в землищата на с. Слатина, община Берковица, с. Долно Озирово, община Вършец, с. Краводер, община Криводол, с. Бели извор и гр. Враца, община Враца. Общата повърхност на сервитутната зона е 62,961 дка. Имотите се намират в региона на активност на Учебно опитно горско стопанство „ Петрохан “, Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Берковица “ и Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Враца “, към Държавно дружество „ Северозападно държавно дружество “ - Враца. Вещното право върху парцелите се учредява за създаване и обслужване на под земята тръбопровод, в това число прилежащите към него хидротехнически уреди с повърхност до 15 кв м. за обект: „ Реконструкция на действителен азбесто-циментов захранващ тръбопровод от язовир „ Среченска бара “ до гр. Враца, на територията на областите Враца и Монтана “. За придобиване на лимитираното вещно право сдружението ще заплати нормативно избраните цена и режийни разходи.

Безвъзмездно се дава ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност на Българска академия на науките за потребностите на Института по металознание, уреди и технологии с Център по хидро - и аеродинамика „ Акад. Ангел Балевски “. Имотът се намира в землището на гр. Царево, околност „ Скотовъден фонд – Боруна “ и е с повърхност от 2 863 кв. м. По този метод на Българска академия на науките ще се обезпечи подобаващ полигон за изпитване в морски условия на оборудванията и изделията, артикул на активността на Института.

Отново безплатно Професионалната гимназия „ 3латю Бояджиев “ в град Брезово се трансферира на общината, откакто образователното заведение е оповестено за общинско. Имотът на ул. „ Васил Коларов “ № 1, в който се намира гимназията, до момента е бил ръководен от Министерството на образованието и науката.

Поради отпаднала потребност се лишава от Областния шеф на област Плевен правото на ръководство върху парцел - изключителна държавна благосъстоятелност. Имотът съставлява действителна част от Археологически резерват „ Античен град Улпия – Ескус “ с повърхност 210 488 кв. м. и се намира в землището на с. Гиген, община Гулянци, област Плевен. Имотът ще се ръководи от министъра на културата на съображение член 14, алинея 1, т. 14 от Закона за културното завещание.

Два недвижими парцела във Велико Търново с обща повърхност 90 кв.м. ще бъдат продадени от „ Български пощи “ ЕАД. Продажбата ще се извърши при начална цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител. Предложените на търг недвижими парцели са изгубили първичното си предопределение и функционалност и не са нужни за осъществяване на главната активност на сдружението.

Министерският съвет също анулира свое Решение № 559 от 29.09.2017 година, с което безплатно се трансферира правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, на община Бяла. Отмяната се прави по предложение на общината, която се отхвърля от намиращия се на ул. „ Васил Левски “ № 4 в града парцел. Той съставлява терен с повърхност 856 кв. м., дружно с издигнатите върху него три здания и трети етаж от постройка със застроена повърхност 135 кв. м.

България ще взе участие в построяването на единна мрежа от многомодални транспортни центрове на Европейски Съюз
Правителството утвърди декларация по отношение на желанието на страната ни да взе участие в построяването на единна мрежа от многомодални транспортни центрове на Европейски Съюз. Мрежата е планувано да се употребява при интервенции, учения и ежедневната активност по напредване и превозване на военни товари и персонален състав от страните-членки на Европейски Съюз и НАТО. Участието в самодейността ще усъвършенства опциите за напредване на войски и превозване на военни товари, като способства за въвеждането на единни стандарти и процедури за граничен и митнически надзор. Това е също опция за рационализиране на трансграничните решения за по-ефективен и омекотен режим на превозване на военни и рискови товари в границите на Европейски Съюз.

Одобреният документ на днешното държавно съвещание съставляват план на Декларация за желание за присъединение на Министерството на защитата на Република България към Проектно съглашение сред Федералния министър на защитата и спорта на Република Австрия, Министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Република Кипър, Министерството на защитата на Република Финландия, Министъра на защитата на Френската република, Федералния министър на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Гръцката република, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Италианската република, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министъра на националната защитата на Република Полша, Министерството на защитата на Република Словения, Въоръжените сили на Швеция и Европейската организация по защита по отношение на план „ Многомодален транспортен център “ (Multimodal Transport Hub- M2THub).

България и Китай ще задълбочат съдействието си в региона на дребните и междинни предприятия
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на дребните и междинните предприятия сред Министерството на стопанската система на България и Министерството на търговията на Китай, като основа за водене на договаряния.

Меморандумът планува съдействие сред България и Китай за поощряване на ефикасните стопански връзки сред бизнеса в региона на промишлеността, търговията, вложенията и други браншове. Двете страни ще спомагат за организирането на семинари, панаири, изложби, като в същото време ще предизвикват връзката и съдействието сред българските и китайските компании.

Одобрен е план на нова стратегия за съдействие с Полша в региона на науката и висшето обучение
Правителството утвърди план на Програма за съдействие сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министъра на науката и висшето обучение на Република Полша в региона на науката и висшето обучение за интервала 2018-2022 година.
В осъществяване на междуправителствената конвенция за културно и научно съдействие, подписана във Варшава на 25 февруари 1993 година, се подписват стратегии за секторно съдействие. В тази връзка бе готова и съгласувана нова стратегия за съдействие, която отразява настоящото положение на секторите на висшето обучение и науката в подтекста на участието в Европейския съюз на двете страни.
Новата стратегия слага рамката за двустранното съдействие с небосвод идващите четири години (2018-2022 година). В нея се дефинират квотите за продан на студенти и докторанти, проучването на български и полски език в настоящите лекторати в университети на двете страни и провеждането на летни учебни заведения по език, литература и просвета, проведени на реципрочна основа. С документа се предизвиква и директното съдействие сред висшите учебни заведения и научните организации чрез реализация на взаимни планове. Предвидена е опция за замяна на делегации на равнище министерство за установяване на съответни предпочитани посоки на съдействието.
В програмата са взети поради действителните благоприятни условия на двете страни за учебен и теоретичен продан и взаимният интерес от по-нататъшно развиване и подсилване на двустранните връзки, регламентирани са и параметрите за финансиране на договореностите.

Дейността на Българския културен институт в Рим ще бъде усъвършенствана посредством обезпечаване на нови пространства
Министерският съвет утвърди план на Протокол сред държавните управления на България и Италия за даване на пространства за прилагане за потребностите на културните институти на двете страни.

Документът се приема по отношение на осъществяването на член 7 от подписаната на 23 май 2000 година конвенция за основаването и активността на Български културен институт в Рим и Италиански културен институт в София.

С подписването на протокола ще се обезпечат пространства за възстановяване културно-информационната активност на Българския културен институт в Рим, като се обезпечи по-голяма видимост, досегаемост и престижност на проведените от института събития и ще се понижат разноските за наеми на зали.

Одобрен е протоколът за работата на Смесената комисия за поддържане на българо-македонската държавна граница
Правителството утвърди протокола от постоянното съвещание на Смесената комисия за запазване, поддържане, възобновяване и обозначаване на граничната линия и граничните знаци по българо-македонската държавна граница, извършено на 29 и 30 януари 2018 година в гр. Скопие, Република Македония.

Задачите на Смесената комисия, основана според междуправителствена конвенция на България и Република Македония, се отнасят до осъществяване на надзор на положението и местоположението на всички гранични знаци и образуване на опазването, поддържането, обновяването и обозначаването на граничната линия, поправянето на развалените гранични знаци и други

На извършеното при започване на актуалната година съвещание в гр. Скопие е показана активността по правене на нова документи за сектора от гранична пирамида (ГП) 72 до ГП 106 и настоящите действия по разчистване от дървета и шубраци на полоса от 3 метра по българо-македонската държавна граница, както и установяване на координатите на граничните пирамиди и граничната линия от ГП1 до ГП50. По време на съвещанието, македонската страна е предала на българската страна получената информация от обработката на аерозаснемането на сектора от ГП 72 до ГП 106, с цел да може българската страна да извърши своите задължения по правене на граничната документи за този сектор от границата.

Правителството утвърди състава на българската делегация за Срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11-12 юли
Министерският съвет одобри през днешния ден Решение за установяване на състава на българската делегация за присъединяване в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, на 11-12 юли 2018 година

В ръководената от президента Румен Радев делегация са включени заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и други представители на Администрацията на Президента и изпълнителната власт.

Основна цел на Срещата на върха е обзор на напредъка по осъществяването на решенията от предходните срещи в Уелс, Варшава и Брюксел, както и разискването на спомагателни насоки за адаптирането на НАТО към настоящата среда за сигурност. Държавните и държавните ръководители ще обсъдят въпроси, свързани с одобряването на непоклатимост оттатък границите на Алианса, политиката на „ Отворени порти “, задълбочаването на съдействието с Европейски Съюз, както и по-нататъшния принос в противодействието на тероризма.

Одобрени са резултатите от две съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди резултатите от извършеното на 25 май в Брюксел съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН). Постигнат беше общ метод по пакета за банковия бранш. Министрите разискаха предлагането във връзка с ограниченията за усилване на административното съдействие в региона на налога върху добавената стойност, общия механизъм за назад начисляване на Данък добавена стойност и Данък добавена стойност за електронните изявления, само че на този стадий не реализираха единодушие по тези три досиета. ЕКОФИН одобри изводи на Съвета за задълбочените прегледи за 2018 година и осъществяването на характерните рекомендации за всяка държава-членка, както и изводи по отчета за 2018 година за застаряването на популацията.

Одобрени са също резултатите от съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, което се организира на 5 юни в Люксембург. Дискусиите, които се състояха в границите на съвещанието, бяха свързани с регламента, изменящ Визовия кодекс на Общността, с промяната на Общата Европейска система за леговище и презаселване, както и със усилването на съдействието сред способените управляващи в битката с тероризма. Разгледан беше мултидисциплинарен метод в региона на вътрешната сигурност, а също и съдействието сред военните мисии/операции по линия на Общата европейска политика за сигурност и защита и европейските правоприлагащи организации.

Правителството даде две концесии за рандеман на подземни благосъстояния
„ Каолин “ ЕАД, гр. Сеново, ще добива индустриални минерали – кварц-каолинова суровина, от находище „ Балабана “, секторите „ Източно гнездо “ и „ Западно гнездо “. Находището се намира в землищата на селата Полковник Таслаково, Грънчарово и Секулово, община Дулово, област Силистра. Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал концесионерът ще вложи 15,5 млн. лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 11,5 млн. лева

„ Пътища и мостове “ ЕООД, гр. Варна, получи концесия за рандеман на строителни материали - пясъци, от находище „ Шафкаалан “, ситуирано в землището на с. Здравец, община Аврен, област Варна. За 35-годишния период на концесията се чака постъпленията от концесионни заплащания да надвишават 826 хиляди Концесионерът планува вложения за застраховане на индустриалната активност в размер на над 2 млн. лева

Пловдивското сдружение „ Стоун Лайн М и М “ ЕООД ще поеме напълно правата и отговорностите по концесионен контракт за рандеман на варовици от находище „ Върбешница “, откакто държавното управление утвърди поисканата от досегашния концесионер - „ Монолит “ АД, смяна. Находище „ Върбешница “ е ситуирано в землището на с. Върбешница, община Мездра, област Враца. Концесионният контракт с „ Монолит “ АД за рандеман на варовици е подписан през 2000 година за период от 35 година С днешното решение на Министерски съвет се планува в концесионния контракт да бъде включено обвързване за концесионера да даде финансово поръчителство за осъществяване на дейностите по разпродажба или консервация на находището и рекултивация на засегнатите земи.

Международната банка за възобновяване и развиване ще ни съветва по проектите за ръководство на речните басейни и риска от наводнения
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за даване на помощни услуги в поддръжка на правенето на ПУРБ и ПУРН за България сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване.

Споразумението е подписано в осъществяване на Меморандум за съгласие сред Правителството на Република България и Международната банка за възобновяване и развиване за партньорство и поддръжка при асимилиране на Европейските структурни и капиталови фондове, подписан на 1 септември 2015 година

Документът планува Министерството на околната среда и водите да получи консултантски услуги в поддръжка на създаване на Плановете за ръководство на риска от наводнения (ПУРН - втори цикъл 2022-2027 г.) и Разработване на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ - трети цикъл 2022-2027 г.)

По отношение на Плановете за ръководство на риска от наводнения Международната банка за възобновяване и развиване ще окаже подпомагане на Министерство на околната среда и водите за разглеждане на всички аспекти на ръководството на риска от наводнения, при актуализацията на предварителната оценка на риска, както и за сформиране на карти на опасността и риска от наводнения. Ще бъде съветвано създаването на методики и осъществяването на изследвания. Ще се дефинира стратегия от характерни ограничения или композиция от ограничения за понижаване на неподходящите последствия, предварителна защита, отбрана и подготвеност за съответна реакция на популацията при наводнения, отчитайки въздействието на изменението на климата.
За Плановете за ръководство на речните басейни се чака да се реализира сходство с използваното законодателство на Европейски Съюз за водите. Ще се разработят методики и извършат изследвания. Ще се направи характеризиране на регионите за басейново ръководство на водите, както и оценка на натиска, въздействието, риска и положението на водните тела. Ще се дефинират цели и ограничения за реализиране и поддържане на положително положение на водните тела в границите на съответните региони за басейново ръководство на водите.

Одобрена е смяна на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020
Правителството утвърди смяна на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014- 2020 (ОПРР). Изменението е препоръчано от Управляващия орган на програмата, вследствие на осъществен вътрешен разбор в интервала февруари - април 2018 година

С оглед застраховане на всички подписани контракти по капиталов приоритет „ Образователна инфраструктура “, Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” предлага преразпределяне на запас в границите на почти 210 млн. лева сред тематични цели 4 и 10 по Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, без да се трансформира общата стойност (бюджет) на предпочитаната ос.

В резултат на изменението, капиталовите стратегии на общините в частта просветителна инфраструктура ще бъдат подкрепени в оптималната степен, което е в синхрон с националния приоритет на държавното управление на Република България за възстановяване на бранш „ Образование “.
Промените са свързани и с понижаване на задачите на знаците по капиталовите цели за енергийна успеваемост и за обществената инфраструктура.

Одобрената смяна на Оперативна програма “Регионално развитие” ще сътвори условия за възстановяване на осъществяването на програмата.

Предприемат се незабавни ограничения за попречване появяването на Африканска чума по свинете в България
Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 4,5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за застраховане осъществяването на неотложни ограничения за попречване появяването на Африканска чума по свинете в Република България.
Африканската чума по свинете е мощно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите прасета. То се предава непосредствено - посредством контакт сред заболели и здрави животни, косвено - посредством контакт със нечисти с вируса материали и повърхности, посредством усвояване на инфектирани фуражи и главно посредством хранене с боклуци, съдържащи инфектирано свинско месо или месни артикули.

Африканската чума по свинете се демонстрира с висока смъртност при домашните и дивите прасета, като липсва лекуване и ваксина. Веднъж проникнала в дадена страна заболяването оказва доста отрицателно влияние върху търговията, свиневъдството и ловното стопанство. Изкореняването й е извънредно мъчно и при дивите прасета може да отнеме години, заради което превантивните действия и готовността за ранно разкриване и предприемане на незабавни ограничения са най-ефикасната мярка за битка със болестта. При неналичието на ваксини или лекуване на заболелите животни, единственият метод да се управлява болестта в засегнатите територии е тотално заличаване на инфектираните и контактните животни и използването на строги ограничения за ограничение на напредването на прасета или артикули, добити от тях.
С оглед на усложнената епизоотична конюнктура на територията на цяла Европа, Министерство на земеделието, храните и горите изготви проект с неотложни ограничения за попречване на появяването на болестта на територията на страната. Основните ограничения, които следва да се извършват от Българската организация по сигурност на храните, Изпълнителна организация по горите, държавните горски предприятия и ловните сдружения включват засилен граничен надзор при придвижването на живи животни, надзор върху персоналния багаж на пасажерите, идващи на територията на страната. Засилени ограничения за биосигурност в свиневъдните обекти, съкращаване плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и образуване и осъществяване на лабораторен надзор също са в листата от незабавни ограничения.

Правителството утвърди план на промени в Закона за протекция и развиване на културата
Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за протекция и развиване на културата.

Една от измененията планува на интернет страницата и/или видеоканала на Министерство на културата да се излъчват на запис съвещанията на конкурсните комисии на състезанията за шефове на държавни културни институти и събеседването с претендентите. Това ще подсигурява бистрота на избора и индиректен надзор върху активността на конкурсните комисии. Ще се обезпечи провеждането на ясно и очевидно съревнование на претендентите, а въпреки това ще усили доверието в институциите.

Втората смяна в закона е за превъзмогване на на практика усложнения в работата на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “. Предвижда се при неспособност на министъра на културата да участва на съвещанието на УС, по изключение да бъде заместван от акредитиран от него заместник-министър.

Регламентира се използването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5 години
Правителството одобри промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира използването на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Новият тип отпуск беше въведен с промени в Кодекса на труда, които влизат в действие на 1.07.2018 година

С измененията в наредбата се уреждат редът и изискванията на прилагане, в това число условията за показване на удостоверителни документи, събитията за преустановяване и прекачване на права във връзка с отпуска при осиновяване на деца до 5-годишна възраст и на спомагателния отпуск при развъждане на дете до 2-годишна възраст, в случай че след приключване на отпуска в размер на 365 дни, детето не е навършило 2- годишна възраст.

Усъвършенства се и уредбата за сумираното пресмятане на работното време. Измененията целят превъзмогване на установените при използването на наредбата проблеми. С тях ще се подсигуряват правата на служащите и чиновниците и на работодателите при сумирано пресмятане на работното време, като се вкарва идентичен метод в трудовото и осигурителното законодателство при отчитане на отпуска за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и осиновяване и се реализира в оптималната степен правдивост при заплащането в сходство с действително положения труд.

Имитиращите артикули към този момент ще се продават единствено авансово опаковани и на обособени от млечните артикули щандове
Правителството одобри промени в Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Целта е да бъдат въведени спомагателни условия, както по повод изискванията и методите на предложение на „ имитиращите артикули “, по този начин и за даване на повече информация по отношение на техните характерности.

Въвежда се условие имитиращите артикули, съдържащи в състава си мляко, да бъдат предлагани в обектите за търговия с храни единствено авансово опаковани, на обособени щандове или обособени за задачата места, отделени по подобаващ метод или разнообразни от тези, на които се оферират млечните артикули. Отделните щандове или обособените за задачата места би трябвало да са ясно обозначени с надписа „ Имитиращи артикули “.

Министерството на земеделието планува редица начинания и ограничения, които целят да се ускори търсенето на пазара и потребителския интерес към другите типове млечни артикули.

Правителството одобри промени в Наредбата за издаване на лицензни за реализиране на механически контрол на уреди с нараснала заплаха
Във връзка с понижаване на административната тежест държавното управление утвърди промени в Наредбата за изискванията и реда за издаване на лицензни за реализиране на механически контрол на уреди с нараснала заплаха и за реда на воденето на указател на оборудванията.
Приетите промени са свързани с отпадането на условията за показване на копие от картата за идентификация по указател БУЛСТАТ, защото информацията за настоящо положение на търговеца е обществено налична и ДАМТН служебно ще се доставя с нея.

Създава се железопътен товарен кулоар сред Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и България
Правителството утвърди Меморандум за основаването на Изпълнителен съвет за железопътен товарен кулоар „ Алпийско-Западно Балкански “. Коридорът е част от основаната през 2010 година европейска железопътна мрежа за конкурентоспособни товарни транспорти, в която попадат общо 9 жп посоки.

Новосъздаденият кулоар, който минава през Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и България, има за цел да усъвършенства свързаността и стокообмена със страните от Западните Балкани. През март 2018 година Европейската комисия взе решение за основаване на коридора, а според законодателството на Съюза, той следва да стартира да действа в границите на две години.

Меморандумът регламентира основаването на Изпълнителен съвет, който да ръководи и да следи осъществяването на заложените цели, свързани със усилване на комерсиалните връзки по това направление.

Изменя се Устройственият устав на Института по обществена администрация
Правителството одобри изменение и допълнение на Устройствения устав на Института по обществена администрация (ИПА) по отношение на новите функционалности на Института за образуване и осъществяване на централизиран стадий на състезанията за държавните чиновници.
Въвежда се нов метод в подбора и се уголемява обсегът на държавни чиновници, които се назначават посредством централизиран конкурс. Регламентира се наложителното прекосяване на централизирани проби при назначение на нова управителна служба. С измененията се цели повишение на прозрачността и обективността при назначение на чиновници в администрацията.
Уредени са функционалностите на Програмния съвет на ИПА и методът за установяване на членовете му. Съветът е спомагателен орган на ръководство, който обезпечава координация сред политиката за развиване на държавната администрация и активността на института.

Приети са промени в цената за таксите, които се събират в системата на министерството на културата
Министерският съвет одобри изменение на Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на културата. Промените се постановат от промените в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), обнародвани в „ Държавен вестник “, бр. 28 от 29 март 2018 година, с които е въведена опцията активност по групово ръководство на авторски и сродни на тях права да бъде осъществявана и от търговски сдружения. До приемането на новите текстове, законът не предвиждаше условие и опция търговски дружеств
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР