Правителството прие Оперативния план за въвеждане на еврото. Той предвижда

...
Правителството прие Оперативния план за въвеждане на еврото. Той предвижда
Коментари Харесай

18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.

Правителството одобри Оперативния проект за въвеждане на еврото. Той планува прекосяването към единната валута на 1 януари 2024 година Решението тази точка да влезе в днешния дневен ред на Министерски съвет изненада съдружните сътрудници. От " ИТН " и Българска социалистическа партия обясниха, че първо би трябвало да бъде разискван анализът, който би трябвало да приготвят Българска народна банка и финансовото министерство. На база на този разбор ще бъде взето решението на приемане на еврото

Финансовият министър Асен Василев изясни, че единствено техническата част по въвеждането на еврото лишава близо 18 месеца, заради което не може да се отсрочва и приемането на оперативния проект, който през днешния ден беше гласуван от държавното управление.

Въпреки че не фигурираше в дневния ред за днешното държавно съвещание, оперативният проект за въвеждане на еврото беше разискван от кабинета.

Планът планува сполучливо въвеждане на еврото и влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 година Това е значима насочна точка за България и за нейното развиване напред, сподели министър председателят Кирил Петков.

Финансовият министър изясни, че оперативният проект дава ясни периоди и задания към институциите - по какъв начин ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, по какъв начин ще работят организациите, тъй че да можем на 1 януари 2024 година да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото и подчертава върху някои елементи.

За отбрана на потребителите е планувано 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се разгласяват и в лв. и в евро, с цел да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирнето за повишение на цените.

Курсът ще бъде закрепен към настоящия, когато стане приемане на еврото, изясни Василев.

Специално за търговците е планувано да има двойна каса в евро и лв., в границите на 1 месец единствено, с цел да не се натоварват търговците с това да имат двойна каса в по-дълго време и да би трябвало да държат наличия и в двете валути.

Изненадващото вкарването на проекта в дневния ред на днешното съвещание на държавното управление сътвори напрежение в обединението.

От " ИТН " припомниха,че в съдружното съглашение категорично е записано по какъв начин ще бъде въведено еврото, като първо специалистите то Българска народна банка и Министерството на финансите би трябвало да се произнесат.

Ясно е, че преди да има един подобен обстоен разбор по този начин както е записано в съдружното съглашение не би трябвало да се приема техническия действен проект. Защото причините на сътрудниците от останалите съдружни сътрудници бяха,че този проект е механически действен. Преди да бъде признат механически действен проект би трябвало да се обясни стратегическата цел, сподели Любомир Каримански- ръководител на бюджетната комисия, ПГ на Има Такъв Народ.

От левицата имаха сходна позиция.

Решението по кое време да влезем в еврозоната ще бъде след подробен отчет на Българска народна банка и на Министерство на финансите, сподели Румен Гечев- ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

От " Демократична България " останаха сюрпризирани от реакцията на " ИТН " и Българска социалистическа партия.

За нас е изненада, че за някои от съдружните сътрудници тази дата не е удачна. Бяхме там и с господин Каримански и с всички останали сътрудници от партиите в обединението и тъкмо това говорихме, че се стремим към дата 1 януари 2024 година, сподели Иво Мирчев - ПГ на " Демократична България ".

Финансовият министър изясни, че оперативният проект не опонира на записаното в съдружното съглашение, а периодите ни притискат.

Така че няма и доста време да одобряваме оперативната работа.Това, че ние сме механически подготвени, има редица законопроекти, които би трябвало да бъдат изменени.

Василев добави, че Планът за въвеждане на еврото е обществен от юли предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР