Правителството прие Националния план за възстановяване и устойчивост. Утре той

...
Правителството прие Националния план за възстановяване и устойчивост. Утре той
Коментари Харесай

Внасят утре Плана за възстановяване в Брюксел

Правителството одобри Националния проект за възобновяване и резистентност. Утре той ще бъде подаден в Брюксел. Това стана ясно след днешното съвещание на Министерския съвет. 

" Внасянето на Плана за възобновяване и резистентност е своевременен акт. Това, което сме поели като ангажимент, поради нуждата този проект да е инструмент, който да работи в полза на българските жители, да взема решение обществени и политически проблеми, по този начин и да даде подтик на българската промишленост и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна стопанска система с артикули с по-висока добавена стойност. Това е акт на отговорност към българските жители ", съобщи министър председателят Стефан Янев, след което даде думата на вицепремиера Атанас Пеканов. 

" За мен е чест да разглася, че настоящата версия на този План беше финализирана и на следващия ден ще бъде изпратена към европейските институции ", разгласи Пеканов. Той напомни, че общият запас по Плана е 12,9 милиарда лева, само че посочи, че те ще задействат още 8,1 милиарда лева " Това ще даде резултат върху стопанската система ни в размер на 21 милиарда лева в идващите 6 години. Българският План за възобновяване и резистентност е стратегия за дълготрайни вложения и промени, които ще създадат стопанската система ни по-конкурентоспособна ", добави той.

Финалната версия

на Плана включва 59 капиталови плана и 46 промени. По думите на Пеканов в него е поставен по-силен акцент върху декарбонизацията, ще укрепи обществената и икономическата резистентност, по-силен фокус в обществената сфера - опазване на здравето, обучение. Спрямо априлската версия на плана (бел. ред. - на държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов), този план има 13 повече плана, посочи още вицепремиерът.

Атанас Пеканов напомни, че след вчерашните митинги и неодобрение на синдикатите, бе взето решение за основаване на Държавно дружество за преработка на въглищните райони, което да обезпечи сигурност на българските служащи във въгледобива при прехода към зелена стопанска система.

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас поради Зелената договорка, Пеканов разясни, че е въпрос на договаряния с Европейската комисия. 2038 година и 2040 година са индикативни дати, като страната ни ще договаря за 2040 година

" България работи по въпроса първите средства от механизма да дойдат още в края на 2021 година, само че това е също въпрос на договаряния ", посочи Пеканов.

Държавно дружество, особено за въглищните региони, ще разреши на хора, съкратени в тези райони, за рекултивация на терените, подготовки за нови производства и нови фабрики. Има задоволително действия за съкратените на въгледобовни предприятия да бъдат наети и да се случат тези вложения с помощта на Фонда за обективен преход.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР