Правителството прие Национален план за действие за намаляване на риска

...
Правителството прие Национален план за действие за намаляване на риска
Коментари Харесай

МС прие Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2023-2027 г.

Правителството одобри Национален проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2023-2027 година Националният проект е съгласуван с съответните условията, посочени в Приложение XVII на Директива 2013/59/Евратом.

Радонът е натурален източник на йонизиращо излъчване и има максимален принос за вътрешното облъчване на популацията на Земята. Световната здравна организация (СЗО) дефинира радона за втори по значителност фактор, пораждащ рак на белия дроб след тютюнопушенето.

Директива 2013/59/Евратом изисква страните членки да изготвят тактики, които да подсигуряват вярното ръководство на обстановките на съществуващо облъчване, пропорционално на рисковете и успеваемостта на защитните ограничения, както и да изготвят народен проект за деяние за справяне с дълготрайните опасности от облъчване от радон в жилищни здания, здания с публичен достъп и работни места.

Стратегията цели понижаване на груповия и самостоятелния риск за българското популацията от облъчване на радон в здания, посредством осъществяване на дълготрайна политика за обезпечаване на постоянна правна и институционална рамка и подкрепяне на осъществяването на ограниченията за понижаване на облъчването от радон.

Проектът на Националния проект за деяние за понижаване риска от облъчване от радон 2023-2027 година е създаден за постигане на задачите и дилемите на Стратегията за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2027 година, на база на разбор на осъществяването на Националния проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР