Правителството прие Наредба за условията и реда за определяне на

...
Правителството прие Наредба за условията и реда за определяне на
Коментари Харесай

Външни експерти ще проверяват обществените поръчки

Правителството одобри Наредба за изискванията и реда за установяване на външни специалисти за инспекция на техническите спецификации при възлагане на публични поръчки, оповестиха от държавната пресслужба.

Законът за публичните поръчки, който влезе в действие от 15 април 2016 година, промени типа и обсега на предварителния надзор, реализиран от Агенцията по публични поръчки (АОП).

Новият метод на надзор планува на инцидентен принцип да се избират специалисти, които да ревизират техническите спецификации в поръчките. За осъществяването на тези инспекции са нужни специфични познания в разнообразни професионални области, по тази причина АОП ще притегля външни специалисти, притежаващи съответните подготовка и опит.

Тези специалисти ще бъдат включени в лист, който ще се поддържа от АОП и ще се разгласява на Портала за публични поръчки.

Основните условия към външните специалисти, заложени в Наредбата, са за приключено висше обучение и не по-малко четири години професионален опит в декларираната област на регистриране, добит през последните 10 години, предхождащи подаването на заявката за включване в листата на АОП.

Предвидено е заявката на специалистите да се преглежда от комисия, избрана със заповед на изпълнителния шеф на АОП, в която ще вземат участие представители на Министерството на финансите и на Националния център за информация и документи.

Списъкът с специалистите ще се добавя един път годишно, като документи за включване в него могат да се подават в интервала 1-31 октомври. Включването в листата ще е годно за период от три години, като е допустимо и възобновяване на валидността за нов тригодишен интервал.

Определянето на външни специалисти, които ще ревизират техническите спецификации, ще се прави на инцидентен принцип, посредством особено създаден програмен продукт, поддържан от АОП. Наредбата регламентира също по този начин изискванията и реда за установяване и погашение на възнагражденията на външните специалисти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР