Правителството прие на заседанието си днес промени Разпореждане № 2

...
Правителството прие на заседанието си днес промени Разпореждане № 2
Коментари Харесай

БЕХ дава допълнителни отчисления от печалбата си за държавата

Правителството одобри на съвещанието си през днешния ден промени Разпореждане № 2 от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала. Те касаят разпределението на облагата на " Български енергиен холдинг " (БЕХ), оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

БЕХ би трябвало да разпредели и внесе напълно като дял за страната и неразпределената си облага от минали години, регистрирана по годишния му финансов доклад за 2022 година. Освен това холдингът ще разпредели и ще внесе дял в размер на 800 000 000 лева въз основа на признатия и одитиран промеждутъчен финансов доклад за първата половина на 2023 година. Разпределеният дял би трябвало да бъде импортиран от " Български енергиен холдинг " до 31 юли 2023 година

Решението е част от ограниченията за опазване на стабилността на обществените финанси и реализиране на бюджетно салдо с недостиг до 3% в границите на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък, по отношение на присъединението на страната ни към Еврозоната.
 Във ВМЗ-Сопот плашат с митинги, в случай че им вземат облагата за 2022 година
Във ВМЗ-Сопот плашат с митинги, в случай че им вземат облагата за 2022 година

Предложението е залегнало в плана за бюджет

От Министерски съвет твърдят, че разпределянето и внасянето на средства като дял за страната няма да се отрази отрицателно на финансовата непоклатимост на холдинга и на сдруженията от Групата на БЕХ и не слага под риск бранш " Енергетика ".

От държавната осведомителна работа изясняват още, че днешното предписание е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР