Правителството прие днес план за въвеждане на еврото в България.

...
Правителството прие днес план за въвеждане на еврото в България.
Коментари Харесай

Правителството прие план за въвеждане на еврото


Правителството одобри през днешния ден проект за въвеждане на еврото в България. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му, това е оперативният проект, който дава ясни периоди и задания към банките, платежните и държавните институции, по какъв начин тъкмо да се вкара еврото, по какъв начин ще става превалутирането, обръщането в евро на депозити и заеми. Финансовият министър напомни, че заложеният период за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 година.

Василев изясни, че за отбрана на потребителите, е очакван период от 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца по-късно, в който цените на стоките и услугите ще се разгласяват в лв. и в евро. Целта на тази мярка е, недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишение на цените, уточни министърът.

Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, включително и смяна в Закона за Българска народна банка, сподели още Василев. Той акцентира, че публичните и експертни полемики за присъединението ни към еврозоната ще продължат.

Напоследък някои финансови специалисти при свои обществени мнения показаха подозрение, дали България ще извърши критериите за влизане в еврозоната, заради високата инфлация у нас.
 Защо Румъния въобще не бърза да влиза в еврозоната?
Защо Румъния въобще не бърза да влиза в еврозоната?

Страната се цели в Шенген и ОИСР
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР