Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване

...
Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване
Коментари Харесай

Правителството прие нова наредба за юридическото образование

Правителството одобри през днешния ден Наредба за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “.

Целта е да се актуализира, признатата с разпореждане от Министерски съвет Наредбата от 1996 година, тъй че тя да дава отговор на актуалните условия и европейски стандарти.

Студентите ще се одобряват при изискванията на член 68 от Закона за висшето обучение, като оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература е наложителен балообразуващ детайл. При образуването на спортния бал на кандидат-студенти, чиято тапия за приблизително обучение е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити и нямат оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература, за балообразуващ детайл се взема общият триумф от дипломата за приблизително обучение.

Въвежда се нова наложителна образователна дисциплинираност – „ Защита на правата на индивида “, и се трансформират хорариумите на някои от съществуващите предмети.

Посочват се съответни на практика учения и компетентности, които образованието по компетентност „ Право “ следва да обезпечи:

1. формулиране и отбраняване на правна теза;

2. разбор на правосъдната практика;

3. решение на казуси;

4. осъществяване на научно-юридическо изследване, в това число на работа с национални и задгранични правно-информационни системи;

5. академично писане;

6. присъединяване в диспути, изразителност и правосъдна реторика;

7. подготовка и осъществяване на договаряния по юридически казус;

8. подготовка на планове на юридически документи, в това число на нормативни актове, контракти, правни препоръки, искови молби, отговори на искови молби, тъжби, подготовка на пледоарии, административни актове, актове за определяне на административни нарушавания, наказателни постановления, правосъдни актове и други процесуални документи;

9. професионални връзки с сътрудници, клиенти и жители, търсещи юридическа институционална помощ и съдействие;

10. юридическа професионална нравственос.

Въвежда се още образователна процедура от втори до пети курс и се дава опция юридическите факултети да основават правни клиники за практическо образование на студентите по специалността „ Право “. Предлага се езиково образование като избираема дисциплинираност във всички юридически факултети. Запазва се задочната форма на образование, като хорариумът се изравнява с постоянната форма.

С новата Наредба се вкарват единни държавни изпити за студентите по “Право ” във всички юридически факултети.

За разработване на обновените правила Министерството на правораздаването взе поради и резултатите от направената анкета, в която над 1800 студенти и практикуващи адвокати показаха позицията си за промяната в юридическото обучение.

С цялостния текст на Наредбата може да се запознаете
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР