Правителството предлага промени в Закона за защита на потребителите, с

...
Правителството предлага промени в Закона за защита на потребителите, с
Коментари Харесай

Търговците вече няма да ни лъжат с етикета – задължават ги да посочват цената преди намалението

Правителството предлага промени в Закона за отбрана на потребителите, с които се вкарват условията на Директива (ЕС) 2020/1828 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година по отношение на представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите.

С оферти законопроект се уголемява кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за обезщетение за вреди – според законопроекта, внушителен иск за обезщетение за вреди ще могат да предявяват освен сдруженията на потребителите, както е досега, само че и Комисията за отбрана на потребителите и квалифицирани организации, избрани от държавите-членки на Европейския съюз за предявяване на трансгранични представителни искове.

Предвиждат се единни критерии за признание на квалифицираните организации за предявяване на представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите както на национално равнище, по този начин и за трансгранични искове.

С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се предлага допълнение на Гражданския процесуален кодекс, посредством основаване на нова глава тридесет и три " а “ “Производство по представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите “.

Когато представителният иск има за цел обезщетение за претърпени вреди, съдът дефинира отговорността на търговеца за осъщественото нарушаване. Той дефинира и типовете вреди, за които е допустимо да бъде предоставено обезщетение за всеки консуматор или за всяка от категориите консуматори. Включилите си в желае не могат да бъдат представлявани по други представителни искове за обезщетение на същото съображение и против същия търговец. Те не могат да получат обезщетение и по самостоятелен иск на същото съображение и против същия търговец.

В решението на съда се дефинира период, в който би трябвало да бъде осъществено обезщетение на потребителите. Индивидуалните консуматори, които принадлежат към групата, завела желае, не дължат разходи за производството.

Предвижда се, също спиране на давностните периоди за предявяване на внушителен иск за обезщетение (давностните периоди ще стопират да текат във връзка с заинтригуваните консуматори от момента на предявяване на внушителен иск за прекратяване или възбрана на процедура до влизане в действие на окончателното решение на съда по предявения внушителен иск за прекратяване или възбрана на практиката).

Предложените допълнения в Граждански процесуален кодекс плануват осъществяването на надзор от съда за съществуване на спор на ползи при предявяване на внушителен иск за обезщетение, написа Pariteni.bg. В случаите, когато внушителен иск за обезщетение за вреди се финансира от трета страна, съдът ще ревизира за съществуването на спор на ползи и дали финансирането от третата страна не отклонява желае от отбраната на груповите ползи на потребителите.

Влязло в действие правосъдно решение, с което се открива нарушаване на груповите ползи на потребителите да може да се употребява от всички страни като доказателство във всеки иск за обезщетение за вреди против същия търговец за потребление на същата процедура. Това ще се ползва и във връзка с влезнало в действие решение на правосъден или административен орган на държава-членка на Европейски Съюз, с което се открива нарушаване на груповите ползи на потребителите. Съгласно настоящото законодателство, решението на съда има деяние единствено сред страните в производството.

С оферти законопроект се предвиждат типовете ограничения за обезщетяване, които търговецът, нарушил разпореждания на законодателството за отбрана на потребителите, да даде на засегнатите потребители - ремонт, подмяна, понижаване на цената, преустановяване на контракта или възобновяване на платената сума.

Директивата вкарва общо предписание, според което при оповестяване на понижение на цената, търговецът е задължен да уточни предходната цена, прилагана за интервал от време не по-кратък от 30 дни преди датата на понижението на цената. За храни, които обаче се оферират по-малко от 30 дни този период ще бъде 7 дни, написа в законопроекта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР