Правителството предлага промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите

...
Правителството предлага промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите
Коментари Харесай

Промени при начина на осигуряване

Правителството предлага промени в Наредбата за публично обезпечаване на самоосигуряващите се лица, българските жители на работа в чужбина и морските лица, които ще влязат в действие със задна дата – от 1 януари 2024 година

Те предвиждат хората, извършващи активност по събиране на диворастящи гъби и плодове да се обезпечават наложително за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел.

Осигурителните вноски за рисковете са напълно за тяхна сметка и се дължат в размерите за фонд " Пенсии “ върху месечен застрахователен приход в размер на половината от минималната работна заплата за страната за съответния месец.

Сумите се внасят от съответното държавно дружество по Закона за горите, издало позволителното за събиране, до 25-о число на месеца, за който се отнасят, написа в наредбата.

Промените в нея се постановат поради признати промени в Кодекса за обществено обезпечаван, които са в действие от 1 януари 2024 година, с които се регламентира нова група обезпечени лица, извършващи активност по събиране на диворастящи гъби и плодове.

Създаден е нов член в кодекса, който задължава хората, извършващи активност по събиране на диворастящи гъби и плодове наложително да се обезпечават напълно за своя сметка за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел върху месечен застрахователен приход в размер на половината от минималната работна заплата за страната. 

Освен това с промени в КСО е изменено наименованието на компенсацията за развъждане на малко дете и е регламентирано ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст, написа Pariteni.bg. В тази връзка се оферират промени в наредбата, посредством които се уточни наименованието на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и се включва новият тип обезщетение за бащите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР