Правителството предлага на Президента на Република България да удостои проф.

...
Правителството предлага на Президента на Република България да удостои проф.
Коментари Харесай

„Стара планина“ за проф. Камен Велев

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои проф. Камен Велев с медал „ Стара планина “ – първа степен (без лента и без мечове) за неговите огромни заслуги в региона на техническите науки.

Камен Велев приключва „ Автоматика и телемеханика “ в Ленинградския електротехнически институт през 1967 година През 1973 година е претендент на техническите науки с дисертация, предпазена в Московския енергетичен институт. От 1981 до 1989 година е доцент във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), а от 1989 до 2010 година – професор в университета. В интервала 1991-1993 година проф. Велев е началник катедра „ Автоматизация на производството “ във ВХТИ, а от 1993 до 2003 година е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ).

Научните ползи на проф. Велев са в региона на теорията на автоматизираното ръководство и на приложната статистика. Ръководил е над 50 дипломанти и четирима докторанти. Има 7 издадени учебника, 2 образователни пособия, 2 монографии и над 100 научни публикации и отчети.

Проф. Велев е бил ръководител на Съвета на ректорите от 1998 до 2003 година, както и заместник-министър на образованието и науката в интервала 2003-2005 година Председателствал е и е членувал в голям брой научни препоръки и комисии, професионални организации и национални и интернационалните конгреси, измежду които са Научният съвет към Института по ръководство и систематични проучвания на Българска академия на науките, Съюзът на учените в България, Съюзът на химиците в България, Техническият комитет по планиране на системи за ръководство към International Federation of Automatic Control и други

За своята дългогодишна и богата научна активност проф. Велев е удостояван със званието Офицер на ордена на Академичните палми (Франция) и медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР