Правителството предлага на Президента на Република България да награди проф.

...
Правителството предлага на Президента на Република България да награди проф.
Коментари Харесай

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството предлага на Президента на Република България да награди проф. Николай Червенков с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен, за неговите огромни заслуги в региона на историческата българистика и за развиването на българската култура и просвета. Предложението е инициирано от Научното сдружение на българистите в Молдова.

Николай Николаевич Червенков е роден през 1948 година в с. Городнее, Одеска област, Украйна, в семейство на потомци на български преселници. Завършва историческия факултет на Одеския народен университет. През 1981 година получава степен лекар по история, а през 2003 година става лекар на историческите науки с дисертация на тематика „ Формиране на българската държавност през Възраждането “. Проф. Червенков специализира в Института по история на Българска академия на науките и е заместник-директор на Института за междуетнически проучвания в Молдова, където завежда секция „ Българистика “.

Дълго време проф. Червенков е хоноруван доцент в Молдовския университет и Кишиневския педагогичен университет по образователен курс „ История на българския народ “. Той е един от основателите на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “, на който през 2004 година е определен за първи ректор. Тази служба извършва до 2010 година, след което продължава да работи в университета като професор. Автор и съавтор е на повече от 200 публикации, студии, книги, учебници, в това число 16 монографии.

Проф. Червенков е един от основателите за основаването на държавен орган за българите в чужбина и има принос в откриването и активността на Посолството на България в Молдова. Благодарение на неговата интензивност се дава огромен подтик за възобновяване и разширението на контактите сред България и българската историческа диаспора в региона Бесарабия.

Носител е на редица оценки както от страна на Република Молдова, по този начин и от Република България. Сред тях са незабравим орден „ Иван Вазов “ на Държавната организация за българите в чужбина, почетен знак „ Признание “ на Молдовската академия на науките, почетен знак на Президента на Република България, почетен знак „ Марин Дринов “ на Българска академия на науките, почетен знак на Общобългарския комитет „ Васил Левски “ и други.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР