Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ
Коментари Харесай

Правителството предлага Цоло Вутов за орден ”Стара планина”

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на проф. дтн инж. Цоло Вутов с медал ”Стара планина ” без лента - първа степен, за приноса и заслугите му към икономическото развиване на страната и построяването на актуалните индустриални връзки. Това оповестиха от правителстветата пресслужба.
Проф. дтн инж. Цоло Вутов е началник на група ГЕОТЕХМИН, сплотяваща повече от 20 сдружения, предстaвители на виновния бизнес в България. Дружествата осъществят средногодишно оборот от доходи на продукция над 500 млн. лева

Създадена е претовареност на над 3250 чиновници в десетки дребни и междинни български компании. Най-голямото сдружение в група ГЕОТЕХМИН - " Елаците-Мед ", обезпечава работа на поданици от 8 общини, а за последните години е вложило 865 млн. лева в вложения и разноски за запазване и възобновяване на околната среда, се показва в известието.

Цоло Вутов е персонално зает с организирането и присъединяване си в разнообразни конгреси за просвета и нововъведения в минерално-суровинната промишленост и строителството, а сдруженията му способстват за развиването на науката. Вутов е от най-активните членове на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Националния ръб по туризъм, член е на Консултативния съвет на КРИБ и взе участие в управленията на редица интернационалните организации, където през годините спомага поредно за възстановяване на бизнес средата в България, отбраната на частната самодейност и научното нововъведение и увеличението на капацитета на тези организации, допълват от пресслужбата на кабинета.

Правителството предлага на президента също по този начин да издаде декрет за награждаване на акад. Ангел Гълъбов и на акад. Чавдар Руменин с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - първа степен, за огромните им заслуги в региона на науката.

Акад. Ангел Гълъбов е водещ български академик в региона на вирусологията, лекар на медицинските науки. Бил е учител и началник на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и рационализиране на лекари и Института по заразни и паразитни заболявания, а от 1995 до 2011 година е шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките (ИМ -БАН). От 2004 година е член-кореспондент, а от 2008 година учен по вирусология на Българска академия на науките.

Акад. Чавдар Руменин е определен през 2004 г за член-кореспондент на Българска академия на науките., а през 2012 година за учен в региона на инженерните науки. Бил е теоретичен секретар на Института по редовно инженерство, а от 1999 година до 2018 година е шеф на сегашния Институт по роботика. С дейното подпомагане на акад. Руменин институтът се трансформира в модерна и високотехнологична организация, чиято задача и цели са хипертехнологиите на 21 век, а точно роботиката и изкуственият разсъдък. Академикът е провел и построил благодарение на планове 4 съвременни лаборатории в института за задачите на сензориката, роботиката и магнитните измервания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР