Правителството отпусна близо 900 000 лв. за три национални програми

...
Правителството отпусна близо 900 000 лв. за три национални програми
Коментари Харесай

С 900 000 лв. финансират три национални програми за образование

Правителството отпусна близо 900 000 лева за три национални стратегии за развиване за образованието.

Средствата се превеждат по бюджетите на общините за 2021 година

13 000 лева се дават по Национална стратегия " Мотивирани учители ". Сумата ще се разпредели сред 81 учители наставници, които обезпечават самостоятелна поддръжка на новоназначени учители в 50 общински учебни заведения.

Целта на Национален парк " Мотивирани учители " е да обезпечи с фрагменти учебните заведения посредством привличане и задържане към специалността на високо стимулирани експерти от разнообразни професионални области, както и посредством привличане на заети в други браншове експерти с към този момент добита професионална подготовка " преподавател ".
 С 16 национални стратегии развиваме образованието през 2021 година
С 16 национални стратегии развиваме образованието през 2021 година

Те са ориентирани към модернизиране на учебната инфраструктура и развиването на новаторските практики

Малко над 855 000 лева от обезпеченото финансиране отива за националната стратегия " Без свободен час " , по която се дават средства за заместващи учители за интервала от 1 юли до 31 октомври 2021 година, с помощта на което се обезпечава непрестанен образователен развой. По програмата за един учебен/астрономически час се възвръщат до 10,50 лева за преподавател, когато замества в учебно заведение или детска градина в обитаемото място, в което е регистриран по сегашен адрес. До 12,50 лева се възвръщат, когато учител замества в учебно заведение или детска градина отвън обитаемото място. Финансиране получават 602 общински учебни заведения и 76 общински детски градини.

Близо 53 000 лева от средствата по Национален парк " Без свободен час " се дават за отплата на разноските за консумативи на педагогическите експерти, когато работят от вкъщи си заради епидемиологичната конюнктура. Бенефициенти са 131 общински учебни заведения.

27 000 лева пък се отпускат за Национален парк " Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ". Средствата са планувани за 299 педагогичен експерти. По програмата се възвръщат до 15 лева от цената на разхода, изработен за един педагогичен експерт, включен в листата и минал през профилактичен обзор след прекаран COVID-19. За рехабилитация на педагогическите експерти се възвръщат до 100 лева от разноските, направени за доплащане на храна и такса резервация на всеки възпитател за интервала от началото на програмата до 30 септември 2021 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР