Правителството отпусна 2,3 млн. лв. за довършването на ремонта и

...
Правителството отпусна 2,3 млн. лв. за довършването на ремонта и
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

Правителството отпусна 2,3 млн. лева за довършването на ремонта и реконструкцията в Банското крило на Зографския манастир „ Свети Великомъченик Георги Зограф “ - Атон.

В момента то е необитаемо и се намира в тежко спешно положение. Д опълнителните финансови средства са нужни във връзка искане на игумена на Зографския манастир Негово Вископреподобие архимандрит Амвросий.

Източното крило е издигнато преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „ История славянобългарска “.

С довършването на Банското крило ще бъде възобновен достоверният образ на манастира, който през вековете е бил стожер на българската нематериалност. Поддръжката и грижата от страна на страната е за да бъде съхранен славянобългарският темперамент на манастира „ Свети Великомъченик Георги Зограф “.-->

Кабинетът отпусна още 0,9 млн. лева, които ще отидат за ремонтни действия на храмове в Ловчанската епархия и за започване на действия по консервация, реституция и акомодация на Ибрахим паша джамия, Разград.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР