Правителството отпусна 12,1 млн. лева на Фонд Научни изследвания“ за

...
Правителството отпусна 12,1 млн. лева на Фонд Научни изследвания“ за
Коментари Харесай

12 млн. за научни изследвания, 24 – за образованието

Правителството отпусна 12,1 млн. лв. на Фонд „ Научни проучвания “ за финансиране на над 80 научни плана на конкурсен принцип.

С обезпечените средства се планува през лятото на 2023 година да бъдат проведени и извършени състезанията „ Финансиране на фундаментални научни проучвания – 2023 година “ и тези по Национална научна стратегия „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (Петър Берон и НИЕ).

Финансирането ще подсигурява резистентност в активността на Фонда, който е единствената административна конструкция в България, която организира състезания за фундаментални научни проучвания.

Целта е по този метод да се обезпечи високо равнище на научните проучвания в България и почтено място на учените в българското общество и в европейското изследователско пространство.

Правителството одобри пето изменение на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, с което се обезпечава разширение на обсега на дейностите за поддръжка на деца, възпитаници, родители и педагогичен експерти при зародили форсмажорни събития и положения в изискванията на рецесии, включително за интегриране/включване на възпитаници от непознати просветителни системи в учебната мрежа в страната, с оглед възстановяване на достъпа на децата и учениците до обучение и противопоставяне на риска от отпадане от просветителната система в изискванията на сегашни и бъдещи рецесии.

Средствата са в размер на 24 млн. лева , които са от разпределения запас за 2021 година от Европейския обществен фонд по линия на REACT-EU за финансиране на ограничения в системата на образованието за превъзмогването на последствията, провокирани от пандемията от COVID-19.

Изменението на ОПНОИР 2014 – 2020 година ще обезпечи опция за сполучлива реализация и недопускане на загуба на средства по програмата.

С утвърждението на плана на Решение ще се даде мандат на Управляващия орган да завърши формалните договаряния за дефинитивно одобрение от Европейската комисия на петото изменение на ОПНОИР 2014-2020 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР