Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край

...
Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за археологически разкопки в Рупите

Правителството отпуска спомагателни 100 хиляди лева за археологическите разкопки край местността Рупите - античния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните изследвания са били прекратени през последните дни. Парите се превеждат по бюджета на Министерство на културата. Това стана ясно при започване на съвещанието на Министерския съвет. " Това е и единственият град на античните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна позиция епиграфски монументи ", изясни пред премиера и сътрудниците си министърът на културата Боил Банов. Изгражда се и път от Рупите до античния град, с цел да се трансформира в налична туристическа атракция. Докато той докладваше, министър председателят Бойко Борисов остана впечатлен чий град се изследва.

" На античните кои е това? ", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, министър председателят се пошегува: " Да не започнете и вие да претендирате....? "

Банов обаче го успокои: " Не, ние за нищо не претендираме ".Преди това за темпото на разкопките рапортува ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, шеф на Националния археологически музей. Той участва на съвещанието на Министерски съвет дружно с кмета на Петрич, който пък дава отговор за околната инфраструктура.

Археологът напомни по какъв начин предходната година държавното управление отново целево е подкрепило археологическото изследване на античния град, с помощта на което работата доста напреднала.

" Успяхме да разкрием 2/3 от централния площад на града. В момента това е най-посещаваният археологически обект, а около него и музея в Петрич също е най-посещван, като изключвам музеите в София. Идват туристи от над 50 страни. По статистика идват над 60 000 души и то в случай, че инфраструктурата не е подготвена. Като гласувате пари за път, и нещата ще станат още по-добре. Рекламираме обекта доста необятно. Успяхме с помощта на помощта от Министерски съвет и на община Петрич да превърнем Хераклея в един отличен археологически обект "

" Ще дойдем да ги забележим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте ", поръча министър председателят, като успокои археолозите да не се тормозят за парите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР