Правителството одобри законопроект на нов Закон за Българската народна банка.

...
Правителството одобри законопроект на нов Закон за Българската народна банка.
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта за нов закон за БНБ

П равителството утвърди законопроект на нов Закон за Българската национална банка. С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на страните членки, чиято парична единица е еврото. Това оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет (МС). По-рано през днешния ден държавното управление организира последното си за годината постоянно съвещание. 

" Пълното отразяване на условията на правото на Европейския съюз в устройствения закон за Българската национална банка е обвързвано и с превъзмогване на правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 година, както и в предишни отчети ", прецизират от Министерски съвет. Те са във връзка с правната уредба на паричната политика, събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, избора на самостоятелни инспектори, финансовото отчитане, политиката по установяване на валутния курс, интернационалното съдействие и други, прибавят от държавната пресслужба. Отстраняването на правните несъответствия е и една от ограниченията в Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на страната ни след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), показват още от Министерски съвет. 

С новия закон се основава правна рамка, която подхожда напълно на наредбите на Договора за действието на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ. Урежда се статутът на еврото като парична единица, дефинира се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

Целта ни остава приемане на еврото на 1 януари 2025 година, съобщи министърът на финансите Асен Василев след съвещанието на Съвета по стопански и финансови въпроси при започване на декември. Страната ни извършва три от четирите условия все още, включително и изискването за недостига, който към края на ноември е 0,6 %, при условие 3 %, сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР