Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Тя

...
Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Тя
Коментари Харесай

Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за 2023-25 г., данъците не се променят

Правителството утвърди средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година. Тя е създадена в границите на първия стадий на бюджетната процедура за 2023 година и е ориентирана към обезпечаване осъществяването на залегналите политики в Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година, в изискванията на затихваща пандемия от COVID-19, икономическа неустановеност и външни опасности за страната. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Във връзка с идното приемане на стратегия на държавното управление за стратегическите цели за мандата на неговото ръководство и декларираната в съдружното съглашение идна актуализация на Бюджет 2022, както и поради нуждата от прецизиране и остойностяване на произлизащите от това политики и промени в секторите, предоставящи обществени услуги, за които се изисква по-задълбочен обзор, в средносрочната бюджетна прогноза са отразени единствено базови политики и допускания, чиито многогодишни трендове и вероятности са релативно непрекъснати.

След идната актуализация на бюджета за 2022 година средносрочната прогноза за интервала 2023 година – 2025 година ще бъде прецизирана, като в нея ще намерят отражение измененията както в данъчната политика, по този начин и в политиката по приходите, и в други политики, свързани с промени в избрани браншове, които са залегнали в Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година

Данъчната политика за интервала 2023-2025 година планува опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите. Запазват се ниските данъчни ставки за корпоративните налози и за налозите върху приходите на физическите лица, като значима причина за вложения, стопански напредък и претовареност.

Предвиденото през последните години разхлабване на фискалната политика, наложено от стопански, здравни, обществени и външни провокации, се чака да продължи и през актуалната година, а в прогнозния средносрочен интервал са заложени стъпки за фискална консолидация, като дефицитът по КФП от 3,3% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година ще доближи до 2,8% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година

От позиция на ограничаването на фискалното предписание за недостига по КФП, без отчитане на резултата от COVID-19 ограниченията, за целия планиран интервал бюджетното салдо е в границите на ограничаването за недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
В рамките на прогнозния интервал са заложени средства за застраховане на осъществяването на COVID-19 ограничения единствено за първата година от интервала в размер на 0,3% от Брутният вътрешен продукт, при упования разпространяването на пандемията да затихне.

Министерският съвет одобри актуализация на Националната стратегия за промени за 2022 година

Министерският съвет одобри актуализация на Националната стратегия за промени (НПР) на Република България за 2022 година Тя е направена в границите на Европейския учебен срок, който е краткотрайно приспособен по отношение на Механизма за възобновяване и резистентност, както и регистрира влошената и непредвидима икономическа среда, обусловена от геополитически опасности.

Акцентът в обновения документ е подложен върху областите от Националния отчет от 2020 година и върху напредъка в адресирането на Специфичните рекомендации на Съвета на Европейски Съюз от 2020 година Това се постанова заради събитието, че през 2021 година Европейската комисия не предложи характерни рекомендации във връзка с структурните политики и отчетите по страни за 2021 година не бяха направени, както и заради плануваното по-късно издание на отчета за България за 2022 година - след формалното изпращане на НПР през м. май.
Програмата се концентрира върху осъществяването на ограниченията, адресиращи характерните рекомендации на Съвета от 2020 година. В документа е показан и обзор на напредъка по Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации.

Актуализацията на НПР за 2022 година е създадена в сходство със средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година и с Конвергентната стратегия на Република България (2022-2025 г.).

Одобрено е присъединяване на България в в допълнение съглашение по отношение на ваксина против COVID-19

Министерският съвет одобри план на протоколно Решение, с което да утвърди присъединяване на Република България в Допълнително съглашение № 2 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните - членки на Европейски Съюз, сред Европейската комисия и Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, за 2022 и 2023 година (SANTE/ 2021/03/020) и отлагането на доставките на имунизациите, които България би трябвало да получи през второто тримесечие на 2022 година за третото тримесечие на 2022 година

Проектът на съглашение планува доставката на 2 710 904 дози от ваксина Comirnaty да бъде отсрочена от второто тримесечие на 2022 година за третото тримесечие на 2022 година В страната са налични над 2,2 млн. дози ваксина Comirnaty, с които ще се обезпечи непрекъсваем имунизационен развой.

Министър Даниел Лорер е избран за народен координатор на Инициативата „ Три морета “

Правителството промени РМС № 629 от 2020 година за установяване на народен координатор от българска страна на Инициативата „ Три морета “. Съгласно смяната за народен координатор на самодейността е избран министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев е препоръчан за награждаване с медал „ За гражданска заслуга “

Правителството одобри план на решение за предложение до президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на Васил Долапчиев с медал „ За гражданска заслуга “ - втора степен за изключителните му заслуги за развиването и укрепването на гражданското общество при създаването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания.
Като дълготраен ръководител на Управителния съвет на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев има значителен принос за развиването и активността на сдружението и за одобряването му като авторитетна организация с висок интернационален авторитет посредством дейната си поддръжка за идеята за заслужен живот на хората със зрителни увреждания.

Приет е отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз към 31 март

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2022 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 март 2022 година.

От общо 113 ограничения към 31 март 2022 година са изпълнени 53 ограничения. Неизпълнените ограничения са 60, което съставлява 53,1% несъблюдение. В края на месеците януари и февруари процентът неизпълнени ограничения беше надлежно 79,8% и 66 %.

През първото тримесечие на годината процентът неизпълнени ограничения е обичайно по-висок, заради неизпълнените ограничения от Плана за 2021 година, които са трансферирани в Плана за 2022 година със период за осъществяване до 31 януари.

Общо 52 ограничения от Плана за 2022 година са свързани с 49 стартирали процедури по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз. От тези 52 ограничения 41 са неизпълнени към 31 март, а по 11 към момента не е настъпил срокът за осъществяване. Неизпълнението на тези 41 ограничения съставлява закъснение в осъществяването на уговорките по 44 от откритите процедури.

В Приложение № 2 към отчета са посочени 17 наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със период за въвеждане до края на месец май 2022 година, като на 14 от тях срокът за въвеждане е бил до 30 ноември 2021 година
Независимо от високия недостиг (1.7 %) при въвеждането на директивите в региона на Вътрешния пазар, в границите на първите три месеца на 2022 година са въведени 16 наставления в региона на Вътрешния пазар. В тази връзка ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2022 година

1414 жилища в 17 многофамилни здания са актуализирани през 2021 година

Одобрен е отчетът за напредъка по осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания през 2021 година
Общо 1 414 жилища в 17 многофамилни здания са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания (НПЕЕМЖС) през 2021 година Това излиза наяве от утвърждения от държавното управление отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през предходната година.

Към 31 декември 2021 година със стартирани действия са 99,4% от всички 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране по програмата. От старта й през 2015 година до края на 2021 година общият брой на реновираните блокове в страната е 1 939.
От въведените в употреба през предходната година 17 здания най-вече са в Област Добрич (4 сгради), следвана от областите - София (3 сгради), Плевен (3 сгради), Сливен (3 сгради), Варна (3 сгради) и Видин (1 сграда).

В края на 2021 година в развой на осъществяване на строително-монтажни работи са били 18 здания с 940 жилища. Предвижда се през 2022 година да бъдат актуализирани още 29 многофамилни жилищни здания в страната на обща стойност 24 552 071,03 лева

Отчетените резултати удостоверяват, че ползата към НПЕЕМЖС продължава да бъде огромен. Непосредственият социално-икономически резултат се показва в понижаване на разноските за отопление на семействата и възстановяване на здравословните условия за живот. Извършените поправки на общите елементи основават приятна витална среда, което води до смяна в образа на цели квартали.

Програмата основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и в транспортния отрасъл, складовете, логистичните центрове и други.
Като позитивен резултат от реализирането на ограниченията се регистрира и подобряването на качеството на околната среда, в резултат на спестени излъчвания на парникови газове.

Одобрен е доклад за активността на съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейски Съюз през 2021 година

Правителството утвърди доклада за активността на Съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС) през 2021 година
В рамките на СКУСЕС през миналата година са прегледани и съгласувани въпроси, касаещи ефикасното ръководство, контрола и координацията на Европейските структурни и капиталови фондове. Съгласувани са планове на решения по отношение на нуждата от предприемане на ограничения за минимизиране на негативните последствия от епидемиологичното разпространяване на COV1D - 19.

По отношение на програмен интервал 2021 - 2027 година са съгласувани плановете на стратегии на Република България по Инструмент за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика, фонд „ Вътрешна сигурност “ и фонд „ Убежище, миграция и интеграция “.

Одобрен е докладът за предоставената от JASPERS техническа поддръжка в секторите „ Транспорт “ и „ Околна среда “ през 2021 година

Правителството утвърди доклад за осъществяване на ограниченията от Плана за деяние 2014 - 2020 година на JASPERS (Съвместна помощ за подготовката на планове за Европейските региони) през 2021 година
В рамките на миналата година е декларирана експертна поддръжка от JASPERS по подготовката на общо 26 плана, финансирани със средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове в секторите „ Транспорт” и „ Околна среда “, като дейностите по 5 от тях към този момент са завършили.

Реализираните действия са ориентирани към повишение качеството на подготвяната документи по предпочитани национални планове, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, както и към усилване на институционалния потенциал.
JASPERS е обичаен сътрудник в напъните на страната ни за реализиране на дейно асимилиране на средствата от фондовете на Европейския съюз. Предоставяната по линия на JASPERS техническа помощ е безплатна за страната.

Правителството утвърди нормативи за час стратегия на Българска национална телевизия и БНР за 2023 година

Министерският съвет утвърди нормативи за час стратегия на Българската национална телевизия и Българското национално радио за 2023 година за подготовка, основаване и разпространяване на национални и районни стратегии. Нормативите за час стратегия на Българска национална телевизия са 2 185 лева, а за БНР - 528 лева
Размерите на нормативите за час стратегия са съобразени с планувания от Българска национална телевизия и БНР обем/часове телевизионна стратегия и радиопрограма за 2022 година, според издадените от Съвета за електронни медии лицензни за снабдяване, надлежно на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга. Предложените нормативи за час стратегия на Българска национална телевизия и БНР са изчислени при общ размер, надлежно телевизионна стратегия - 35 040 часа и радиопрограма - 98 185 часа.

На база на одобрените нормативи за час стратегия се дефинират плановете на прехвърляния (субсидия) от държавния бюджет на Българска национална телевизия и БНР за осъществяването на функционалностите им като национални публични снабдители, надлежно на аудио-визуални медийни услуги и радиоуслуги.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2021 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за четвъртото тримесечие на 2021 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 7 782,05 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 770 лева, за командировки на регионални шефове – 6 044,75 лева За командировки на ръководители и членове на държавни комисии и за командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.

Правителството утвърди изплащането на компенсации за 218 158 евро след оповестяване на едностранни заявления по четири от жалбите и на приятелско съглашение по една от жалбите пред Европейски съд по правата на човека

С горепосочените каузи се повдигат недоволства за нарушавания на член 1 от Протокол 1 (защита на собствеността), член 6 § 1 (право на обективен правосъден процес) и член 13 (липса на вътрешноправни средства за защита) от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи. Жалбоподателите настояват по-конкретно, че присъдените им компенсации за отчуждените им за държавни потребности парцели са несъразмерно ниски.
В светлината на константната процедура на Европейски съд по правата на човека, Съдът даде опция за реализиране на другарски съглашения сред страните на съображение член 39 от Конвенцията при условия, препоръчани от Съда. Жалбоподателят по тъжба „ Лазаров против България “ одобри изискванията на препоръчаното приятелско съглашение. Жалбоподателите по другите четири тъжби отхвърлиха да одобряват препоръчаните като обезщетение суми, защото същите бяха счетени за прекомерно ниски.
Определените компенсации по петте тъжби са общо 218 158 евро.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност в община Ихтиман за създаване на сектор Елин Пелин - Ихтиман от обект „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив: жп сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември “.
Имотите се намират в землищата на селата Бузяковци, Веринско и Живково. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са планувани в контракта за безплатна финансова помощ за план „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив: жп сектор Елин Пелин - Костенец “, финансиран от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 “. Бенефициент по него е Държавно дружество „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди отчуждаването на парцели - частна благосъстоятелност за създаване на пътни надлези за жп сектор Пловдив - Бургас. Те попадат в землищата на селата Мирово и Опълченец, в община Братя Даскалови, както и в селата Горно Ботево, Дълбоки и Михайлово, в община Стара Загора. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на двеста тридесет и два парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Чирпан и на селата Свобода, Рупките и Малко Тръново, община Чирпан, област Стара Загора. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас - фаза 2 “, за построяването на Позиция 5: „ Модернизация на жп сектор Оризово - Михайлово”.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на двадесет и седем парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Карнобат, село Венец, село Церковски и село Кликач, община Карнобат, област Бургас. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас - фаза 2 “, за построяването на частта, обособена в Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на седем парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Сливница, община Сливница и град Драгоман, община Драгоман, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман “, сектор Разделен пост Петърч - Драгоман от план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа “.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на два парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Сливница, община Сливница, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман “, сектор Разделен пост Петърч - Драгоман от план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа “.

Одобрени са три механически съглашения

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение на Технически съглашения за принос на Ирландия, Швеция и Япония към Съвместния център на НАТО за проучване, създаване и рационализиране на качества за кибер защита (NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence — CCD CoE) в Талин, Естония.

Присъединяването на горепосочените страни ще способства за по- дейно осъществяване на функционалностите и дилемите на CCD СоЕ, в това число и на предоставяните услуги на CCD СоЕ към страните-членки в региона на създаването на доктрини, идентифициране на поучения от практиката, научноизследователска и развойна активност, образование и поддържане на експертен потенциал, възстановяване на оперативната съгласуемост и качества за кибер защита.

С Решение на Министерски съвет № 219/10.04.2018 година България е пълновръстен член на CCD СоЕ, считано от 18.06.2019 година
Решението планува заместник-националният боен представител в Съюзното командване на НАТО по трансформациите в Норфолк, Съединени американски щати да бъде акредитиран да подпише за Министерство на защитата Технически съглашения за принос на Ирландия, Швеция и Япония към CCD СоЕ, като същите ще влязат в действие от датата на тяхното сключване, без следващо одобряване.

Одобрен е план на меморандум за съгласие с Финландия в областта на защитата

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Република Финландия по отношение на съдействие в региона на материалните запаси за защита, като основа за водене на договаряния.
С Меморандума се дефинират рамките за съдействие в региона на материалните запаси за защита. Основните насоки на съдействие, обрисувани в плана са: разширение на съществуващото съдействие в региона на стандартните отбранителни технологии за подсилване и възстановяване на техните отбранителни способности; реализиране на по-добро потребление на съществуващите запаси и поддръжка на техните отбранителни технологии и индустриални бази; поощряване на взаимните проучвания, разработки, възлагане на публични поръчки и други въпроси, които могат да бъдат контрактувани от участниците.

България поддържа учениците от Украйна

България възнамерява да вкара пакет от ограничения за поддръжка на учениците от Украйна. Тази позиция, изразена на изключителна видеоконференция на просветителните министри от Европейски Съюз, бе утвърдена от държавното управление. Над 60 000 са бежанците в нашата страна. Голяма част от тях са деца.
МОН е основало организация за бързо приемане и обработка на заявките за постъпване на украински възпитаници в българската просветителна система. Публикувана е специфична листовка на български и украински език, която осведоми родителите на децата, търсещи протекция за опциите за банкет в български детски градини и учебни заведения, както и за обезпечените в допълнение образование по български език и психическа поддръжка.

Търсят се благоприятни условия намиращите се поради войната учени от Украйна да стартират работа в български висши учебни заведения и научни организации.
На украинските студенти, признати в български висши учебни заведения, ще бъде предоставена еднократна помощ в размер на 300 лева

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в изключителното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършен на 28 март в Брюксел. В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на европейската съгласуваност за приемане на бежанци от Украйна със следните подтеми: Осъществяване на материална и финансова поддръжка за страните членки; Мониторинг и съгласуваност на пътуванията в границите на ЕС; Приемане на бежанци от Молдова: наблюдаване на уговорките, оперативно изпълнение; Контрол на външните граници и въпроси на сигурността.

Приета е Конвергентната стратегия на Република България за интервала 2022-2025 година

Със свое решение държавното управление одобри Конвергентната стратегия на Република България за интервала 2022-2025 година. Документът се изготвя годишно, в сходство с разпоредбите на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз и графика на тъй наречените „ Европейски учебен срок “ - самодейността за предварителна съгласуваност на икономическите политики в Европейски Съюз.
Фискалната политика в средносрочен проект е напълно ориентирана към опазване на устойчивостта на бюджетната рамка в подтекста на уговорките на България, както по линия на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР), по този начин и във връзка със статута й на страна по дял III на Договора за непоклатимост, съгласуваност и ръководство в Икономическия и паричен съюз.

Средносрочната и дълготрайната резистентност на обществените финанси остават предпочитани аспекти на политиката, в това число от позиция на повишение на доверието и основаване на предвидима капиталова и стопанска среда.

Фискалната политика в средносрочния интервал е ориентирана към опазване устойчивостта и предвидимостта на бюджетната рамка. За този интервал се чака консолидация на недостига на бранш „ Държавно ръководство “, като негативното бюджетно салдо за 2022 година последователно понижава за интервала 2023-2025 година. През 2022 година се чака бюджетното салдо на начислена основа да бъде негативно в размер на 5,3 % от Брутният вътрешен продукт, а прогнозата за идващите години е за недостиг на бранша в размер надлежно на 2,9 % от Брутният вътрешен продукт за 2023 г.; 2,8 % от Брутният вътрешен продукт за 2024 година и 2,4 % от Брутният вътрешен продукт за 2025 година.

На базата на плануваното дългово финансиране и прогнозите за Брутният вътрешен продукт, през идващите години се планува дългът на бранш „ Държавно ръководство “ да нараства както в номинално изражение, по този начин и като съответствие на консолидирания дълг на бранша по отношение на Брутният вътрешен продукт, само че все пак да остане надалеч под оптимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския аршин от 60 %.

В подтекста на опазване на макроикономическата непоклатимост и присъединяване във Валутен механизъм II България подсигурява, че ще резервира режима на паричен съвет при съществуващото ниво на закрепения валутен курс от 1,95583 лв. за 1 евро до присъединението на страната към еврозоната.

Министърът на финансите ще подпише Изменение към специфичното Потребителско съглашение за общата система за транспорт на данни

Министерският съвет даде единодушие министърът на финансите да подпише Изменение 1 към специфичното Потребителско съглашение за прилагане на Общата система за транспорт на данни (Common Transmission System, CTS), създадена от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Общата система за транспорт на данни, към която България се причислява през 2017 година, е електронна платформа, посредством която се обменя (изпраща и получава) информация за данъчни цели сред способените органи на включилите се страни и юрисдикции. В съглашението са планувани договорености по отношение на техническата употреба и потреблението на системата.

Изменението на Потребителското съглашение отразява спомагателните благоприятни условия, които дава въвеждането на новата версия на системата CTS v2.0. Тя е с усъвършенствана сигурност при преноса на данни и повишен потенциал по отношение на типовете и размера на обменяните данни.

В резултат от подписването на изменението на българската страна ще се даде опция да обменя по сигурен метод по-широк кръг информация по отношение на над 20 типа продан на информация и форми на административно съдействие при повишен брой на допустимите изпращания на информация през системата на до 10 000 за година.

Правителството одобри промени в активността на Централния орган за покупки

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 385/2015 година за активността на Централния орган за покупки (ЦОП).
С измененията се цели разширение на продуктовия обсег на централизираното възлагане, като се основават две нови продуктови групи - доставка на електрическа сила и даване на закрепени и мобилни телефонни услуги. Прецизира се кръгът от възложители, които са консуматори на централизираното възлагане, и се вкарват нови правила за контролиране на връзките сред ЦОП и администрациите, както и опция за отклоняване от задължението за потребление на централизираните публични поръчки, когато потребностите на възложителите са характерни.

С промените постановлението се привежда в сходство с наредбите на Закона за публичните поръчки във връзка с използването на Единната национална електронна платформа за възлагане на публични поръчки ЦАИС ЕОП.

Правителството одобри Решение за изменение на Закона за генетично модифицираните организми

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С предлаганите промени Законът ще бъде наведен в цялостно сходство с правото на Европейския съюз в тази област.
С Проекта се транспонират условията на европейското законодателство във връзка с оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща правила за осъществяване на оценка за риска за околната среда и човешкото здраве. Те се ползват във връзка с заявките за освобождение в околната среда и стартиране на пазара. Промените ще обезпечат по-добра отбрана за човешкото здраве и околната среда от евентуалното нездравословно влияние на ГМО.

Държавната организация за българите в чужбина към Министерски съвет се преобразува в Изпълнителна организация за българите в чужбина към министъра на външните работи

В осъществяване на т. 5 от раздел V на Приложение № 18 към Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година, Държавната организация за българите в чужбина се преобразува в администрация към министъра на външните работи.
С Постановлението изпълнителният шеф на организацията се дефинира за вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на външните работи. Приема се Устройствен устав на изпълнителната организация, уреждат се правните последствия от преобразуването, като са планувани текстове, според които активите и пасивите, архивът, както и другите права и отговорности на Държавната организация за българите в чужбина минават към изпълнителната организация. Включена е наредба, уреждаща прекосяването на служебните и трудовите правни отношения на чиновниците от Държавна организация за българите в чужбина, при изискванията и по реда на член 87а от Закона за държавния чиновник и член 123 от Кодекса на труда.

Одобрен е ЗИД на Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули

Министерският съвет утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули.
Промените в закона не засягат реализирането на статистическата активност. Функциониращата система за обявление „ Интрастат “ ще продължи да е главният източник на статистическите данни за вътресъюзната търговия със артикули. Измененията се свеждат до следното:
На Националния статистически институт се разпорежда задължението за продан на микроданни и метаданни с другите страни членки за вътресъюзната търговия със артикули.

Определя се 7-дневен период за обявление на нови данни или осъществяване на корекции във към този момент декларирани данни, в случаите на зародили нови условия.
Понятията, употребявани в закона се синхронизират с понятията, употребявани в регламентите и се дефинират понятията „ вътресъюзен експорт “ и „ вътресъюзен импорт “.

Праговете за обявление на вътресъюзния експорт и вътресъюзния импорт, както и типовете спомагателни данни, подлежащи на обявление на национално равнище, ще се афишират както до момента със заповед на ръководителя на Националния статистически институт, като заповедта ще се обнародва в Държавен вестник. България ще се възползва от опцията, уредена в европейското законодателство, като дефинира праговете за обявление на по-високо равнище. По този метод кръгът на задължените лица - търговците, които подават Интрастат заявления, ще се ограничи, респективно ще се понижи административната тежест.

Одобрен е план на искане до Европейска комисия за финансова поддръжка от към 1 милиарда лева от инструмента SURE за намаляване на рисковете от безработица

Правителството утвърди план на публично искане до Европейската комисия за приемане на финансова помощ от 999,4 млн. лева под формата на заем по Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица в резултат на пандемията от COVID-19, прочут като „ инструмента SURE “. Кабинетът упълномощи министъра на труда и обществената политика да подпише настояването от името на Република България.

Инструментът SURE добавя националните ограничения, подхванати от засегнатите държави-членки на Европейски Съюз, посредством даване на финансов запас, който да им помогне да се оправят с неочакваното и значително нарастване на обществените разноски, нужни за намаляване на директните стопански, обществени и свързани със здравето последствия от коронавирусната пандемия.

Това е второто искане от България за заем по инструмента SURE. С получените финансови средства ще се поддържа държавния бюджет за осъществяване на мярката 60 на 40 за опазване заетостта на служащите и чиновниците в предприятия, наранени от пандемията COVID-19.

Близо 22 000 безработни ще стартират работа по Националния проект за деяние по заетостта през 2022 година

Близо 22 000 безработни ще стартират работа по стратегии и ограничения, планувани в Националния проект за деяние по заетостта през 2022 година, а 10 600 души ще бъдат включени в образования, с цел да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Документът беше утвърден на днешното съвещание на държавното управление.

Планираният брой на субсидираните работни места ще се усили със 7728 или с 53% спрямо 2021 година Финансирането на заложените действия в Плана ще е в границите на 123 млн. лева В резултат от осъществяването му се чака коефициентът на безработица през 2022 година да е 5%.

Трудовото заплащане на включените в субсидирана претовареност при цялостен работен ден ще е минимум 710 лева на месец, колкото е минималната заплата в България от 1.04.2022 година През 2022 година дотацията, която страната обезпечава на работодателите за изплащането на трудовите хонорари на безработни, наети по ограничения от Закона за поощряване на заетостта, се усилва от 550 лева на 650 лева на месец. При обезпечаване на работа на незает с виеше обучение месечната дотация ще е равна на 700 лева Останалата част от заплатата ще се обезпечава от работодателя.

Увеличава се трудовото заплащане на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “ (от 800 лева на 860 лева.), на младежките посредници към общините (от 830 лева на 890 лева.), на психолозите (от 950 лева на 1010 лева.), на мениджърите на случай (от 900 на 960 лева.). Заплатите на ромските посредници със приблизително обучение ще се покачат от 750 лева на 810 лева, а на висшистите - от 800 лева на 890 лева
Средствата, които безработните могат да получат за транспортни разноски за показване пред шеф в друго обитаемо място, ще се усилят от 130 лева на 142 лева

По двугодишния проект на държавното дружество Българо-германски център за професионално образование ще бъдат подготвени 2 077 безработни от разнообразни групи в неравностойно състояние на пазара на труда. По районни стратегии за претовареност на 28-те области ще бъдат наети общо 9 150 безработни. За план „ Красива България “ през 2022 година са обезпечени 5 млн. лева Проектът ще обезпечи общо претовареност на 250 лица и образование на 200 лица. По планове на обществените сътрудници 6 269 безработни ще се включат в образования за придобиване на основни компетентности и професионална подготовка по търсени на пазара на труда специалности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР