Правителството одобри проекта на Програмата за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА

...
Правителството одобри проекта на Програмата за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА
Коментари Харесай

475 млн. евро по ИНТЕРРЕГ 2021-2027

Правителството утвърди плана на Програмата за междурегионално съдействие ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2021-2027. Това е финалната стъпка преди внасянето й за утвърждение от Европейската комисия. Програмата е с общ бюджет от 475 млн. евро.

80% от средствата са от Европейския фонд за районно развиване, а останалите се обезпечават от страните като национално съфинансиране. Спрямо програмен интервал 2014-2020 година бюджетът е повишен с към 50 млн. евро.

Програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2021-2027 обгръща всичките 27 държави-членки, както и Норвегия и Швейцария в качеството им на страни сътрудници. Нейната цел е повишение на успеваемостта на политиките за районно развиване, в това число на стратегиите за вложения за работни места и претовареност, посредством поощряване на обмена на опит и използване на новаторски подходи в районната политика.

Ще се финансират действия за повишение на институционалния потенциал на обществените управляващи и на заинтригуваните страни за по- ефикасни политики за районно развиване.

С планове за финансиране могат да вземат участие обществени и публично-правни национални, районни и локални органи, както и други структури, отговарящи за определянето и осъществяването на политиките за районно развиване. Частни организации с нестопанска цел също могат да бъдат бенефициери при избрани условия.

Малките и междинни предприятия (МСП) са значима целева група в подтекста на няколко подпомагани характерни тематики и. когато е подходящо, се предизвикват да вземат участие в дейностите за продан на опит, макар че не могат да получат директно финансиране от програмата.

Дирекция „ Управление на териториалното съдействие ” към Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще извършва функционалностите на Национален орган във връзка с програмата.

С цел обезпечаване на последователност и опазване интереса на българските бенефициенти към програмата Министерство на регионалното развитие предлага за интервала 2021-2027 да се резервира обезпечаването на националното съфинансиране за взаимни планове в размер на 15% от общия бюджет на съответния български сътрудник. За задачата ще се обезпечат малко над 2,7 млн. лева до 2027.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР