Правителството одобри проект на Закон за предприятията на социалната и

...
Правителството одобри проект на Закон за предприятията на социалната и
Коментари Харесай

Одобрен е законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика

Правителството утвърди план на Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система.

Нормативният акт цели развиването на обществената и солидарна стопанска система като икономически бранш, което ще усъвършенства достъпа до претовареност и образования на хората от уязвимите групи, ще сътвори условия за повишение на техния витален стандарт и ще понижи общественото неравноправие, оповестиха от Министерски съвет.

Законопроектът дефинира същността, мястото и ролята на обществените предприятия като икономически обединявания с очебийно друга ценностна устременост, постигащи висока икономическа и обществена резултативност.

Нормативният акт урежда свързани със обществената и солидарна стопанска система връзки, типовете субекти и ограниченията за тяхното поощряване, както изискванията и реда за активността на обществените предприятия

Чрез законопроекта се регламентира, че субектите на обществената и солидарна стопанска система са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел и обществените предприятия. Предвижда се да се сътвори обществен Национален указател на обществените предприятия в България, които ще се класифицират в две категории: клас А и клас А+.

Според плана страната посредством министъра на труда и обществената политика ще предизвиква обществените и солидарните предприятия като им дава методическа помощ в търсенето на профилирано финансиране за активността им, организира национални обучителни стратегии за развиване на техния управнически потенциал.

Законопроектът е създаден в осъществяване на Управленската стратегия на държавното управление. Социалната и солидарна стопанска система е форма на предприемачество, водещо до основаване на условия за по-добра взаимосвързаност на самостоятелните и групови ползи, като предимство имат обществените пред икономическите цели.

Сдружаване в социална и/или групова изгода, транспарантно ръководство, самостоятелност от органите на държавната власт, присъединяване на членовете и/или служащите при взимане на решения са съществени правила на обществената и солидарна стопанска система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР