Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С него се вкарват в националното законодателство ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2019/1238 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП). ПЕПП е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки. Рамката за основаването и предлагането му не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.

С оглед обезпечаване на допустимо най-широк кръг снабдители на ПЕПП и поощряване на трансграничното предложение на продукта, Регламент (ЕС) 2019/1238 открива единни правила за регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол на ПЕПП и урежда опцията всички финансови предприятия, които ръководят средства на клиенти и могат да правят активност трансгранично, да могат да го основават и оферират, като кредитни институции, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно обезпечаване, капиталови медиатори, капиталови сдружения, ръководещи сдружения и лица, ръководещи различни капиталови фондове. По този метод се цели да се подтиква и конкуренцията при предлагането на лични доброволни пенсионни артикули.

Условията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение не са избрани с Регламента, защото се регистрират значителните разливи в пенсиоонноосигурителните системи на страните членки, които не са хармонизирани. Поради това, Регламентът дава независимост на страните членки да дефинират изискванията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение, които бъдат ще използвани за всички снабдители, които дават подсметка за обезпечаване според българското законодателство. Условията във етапа на струпване и етапа на погашение, които се дефинират на национално равнище за обезпечените по ПЕПП лица, са сходни с тези, които са използвани към настоящия народен непринуден личен пенсионен артикул – обезпечаване във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.

Със законопроекта се вкарват и условия и за използване на Регламент (ЕС) 2020/852 за основаване на рамка за улеснение на устойчивите вложения и за изменение на Регламент (ЕС) 2019/2088. Регламент (ЕС) 2020/852 вкарва обвързване всяко дружество, което е длъжно да оповестява нефинансова информация според член 19а или член 29а от Директива 2013/34/ЕС, да включи в нефинансовата си декларация или консолидираната си нефинансова декларация информация по какъв начин и доколко дейностите на предприятието са свързани с стопански действия, които се квалифицират като екологично устойчиви според регламента.

Регламент (ЕС) 2020/852 вкарва и спомагателни условия за откриване на информация по отношение на условията за обявяване на информация, въведени в Регламент (EC) 2019/2088 по отношение на оповестението на информация по отношение на устойчивостта в бранша на финансовите услуги. В тази връзка са препоръчани промени в Кодекса за общественото обезпечаване, Кодекса за застраховането, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение и Закона за Комисията за финансов контрол.

Чрез преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и в Кодекса за обезпечаване, които са свързани с обезпечаване използването на Международен стандарт за финансово отчитане 17 „ Застрахователни договори“ (МСФО 17), който е наложителен за застрахователите и презастрахователите със седалище в Република България, считано от 01.01.2023 г
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР