Правителството одобри План за действие, чието изпълнение щяло да присъедини

...
Правителството одобри План за действие, чието изпълнение щяло да присъедини
Коментари Харесай

Властта одобри план за чакалнята на еврозоната, ще има проверка на банките

Правителството утвърди План за деяние, чието осъществяване щяло да причисли България към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 година Поне това дава обещание властта, която през вчерашния ден утвърди документът, направен в резултат на изпратеното на 29 юни 2018 година публично писмо от министъра на финансите и шефа на Българска национална банка за присъединяване на България в Единния контролен механизъм (ЕНМ).
Планът планува новата огромна инспекция на българската банкова система, която ще стартира през септември или октомври тази година и би трябвало да завърши до юни-юли 2019 година Без инспекция на банките Европейската централна банка (ЕЦБ) няма по какъв начин да поеме надзора върху българските финансови институции. Предишната огромна инспекция беше през 2016 година На този стадий не е ясно дали всички от тях ще бъдат включени в инспекцията, чиято цел е да се ревизира дали банките регистрират и класифицират правилно заемите си. Ако се окаже, че някоя институция има повече неприятни заеми, в сравнение с публично заявява, или че те не са добре обезпечени, Българска народна банка може да разпореди съответната банка да вдигне капитала си, съобщи "Медиапул ".
Досега единствено един път банковата система у нас бе подложена на сходен огромен обзор на активите и стрес проби – през 2016 година, като задачата беше да се върне доверието в системата след банкрута на КТБ. Резултатите от инспекцията бяха оповестени относително сбито на 13 август 2016 година, като те се оказаха мощно положителни. Само две банки демонстрираха нужда от повдигане на капитала – ПИБ и Инвестбанк.
Впоследствие Европейската комисия изрази известни запаси към процедурата по провеждането на инспекциите, само че не се появиха публични сигнали инспекцията да е била компрометирана или резултатите да са били манипулирани. Очаква се новата инспекция да е още по-стриктна, защото ще се организира с присъединяване на Единния контролен механизъм към ЕЦБ, който желае да знае същинското положение на банките, които поема за контрол. След присъединението на България към Банковия съюз Франкфурт би трябвало да поеме директния контрол върху трите най-големи финансови институции у нас – УниКредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, които са с непознати притежатели, а останалите трезори да управлява косвено.
Присъединяването към Банковия съюз е един от шестте уговорката, които България пое пред европейските институции на 29 юни 2018 година като изискване да бъде призната в "чакалнята " на еврозоната – ERMII. София получи заричане от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден.
Според графика, който страната сама си е сложила, това би трябвало да стане към юни-юли 2019 година, т.е. след евроизборите, които са през май. Още през юли обаче ЕЦБ даде да се разбере, че една година може и да се окаже незадоволителна на България за влизане в Банковия съюз посредством така наречен "тясно съдействие ". Докато влизането в съюза става по решение на ЕЦБ, то присъединението на лв. към ERMII би трябвало да се утвърди от ЕЦБ, Европейска комисия и водачите на всички страни от еврозоната плюс Дания. Досега няма друга страна отвън еврозоната, която да е влезнала в Банковия съюз.
В проекта за деяние, утвърден от държавното управление, се вижда, че инспекцията на банките е най-сложната задача, която България би трябвало да извърши. Тя ще отнеме и най-вече време – към 11 месеца. Останалите пет уговорката, поети от България на 29 юни и залегнали в проекта, са усилване на макропруденциалния контрол, на контрола над небанковия финансов бранш, на битката с прането на пари, на ръководството на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.
Една от първите задания на Народното събрание след ваканцията пък би трябвало да бъде утвърждението на подписаното от България съглашение за вноските в Европейския фонд за преструктуриране, посредством който се избавят банки. Според текстовете България би трябвало да трансферира част от събраните към 400 млн. лева в националния фонд за преструктуриране към европейския. С тези пари ще могат да се избавят непознати банки, само че пък България ще може да употребява ресурса на европейския фонд, в случай че се наложи да преструктурира родни финансови институции.
Предстои да се смени и цялата законодателна рамка на банковия контрол, и на пълномощията на Българска народна банка и ЕЦБ в тази посока, което би трябвало да стане до края на 2018 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР