Правителството одобри отпускането на още 38 милиона лева, за да

...
Правителството одобри отпускането на още 38 милиона лева, за да
Коментари Харесай

Евроембаргото и „Лукойл“: Продължава спорът може ли рафинерията да изнася горива след 5 декември


Правителството утвърди отпущането на още 38 милиона лв., с цел да продължи изплащането на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво и през идващия месец.

На този декор обаче разногласията към това може ли да изнасяме артикули създадени от съветски петрол, откакто България получи дерогация за вноса на нефт от Русия не престават.

Според отрасловият вицепремиер по икономическа политика Христо Алексиев няма спънка страната ни да, създадени с съветски петрол:

„ В регламента няма експлицитна възбрана за експорт на артикули, нефтопродукти създадени от суровия съветски петрол. Такава възбрана има за недопечен петрол, който е получен по нефтопровод. По морски превоз няма смяна “, сподели Алексиев.

От представителството на Европейска комисия у нас още през вчерашния ден оповестиха, че страната ни може да употребява съветския петрол, с цел да задоволи личните си потребности, а не с цел да го изнася модифициран към други страни.

Снимка: bTV


В комисията по енергетика депутатите не бяха на едно мнение по противоречивата тематика:

„ Целта на дерогацията е ясна - да се доставя нефт за България и нейното население, а не да бъде изнасян за други страни членки и трети страни “, счита Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “.

„ Считаме за недопустимо, без да има възбрана за експорт според въведените наказания, България сама да лимитира основна част от износа си “, разяснява Янко Топалов, зам.-министър на стопанската система.

„ По-скоро да се насочи едно питане до Европейска комисия да се желае пояснение на комисията по отношениe на нашата дерогация, с цел да знаем какво имаме право да вършим и какво нямаме право да вършим “, сподели Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„ Ние несъмнено ще го разясняваме този въпрос в Европейска комисия, с цел да няма такива неразбирания “, добави Алексиев.

В понеделник „ Лукойл Нефтохим “ разгласи, че ще заплаща действителните си налози у нас, в случай че продължи да изнася модифицирана в горива продукция. Така в бюджета се чакат 700 млн. лв. следващата година, с които служебният кабинет предлага да се компенсират най-уязвимите групи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР