Правителството одобри отпускането на 13,8 милиона лв. допълнително по бюджета

...
Правителството одобри отпускането на 13,8 милиона лв. допълнително по бюджета
Коментари Харесай

Одобрени са 13 800 000 лева за достъп до електронни научни бази данни и за насърчаване на научните изследвания


Правителството утвърди отпущането на 13,8 милиона лева в допълнение по бюджета на Министерството на образованието и науката. Средствата са планувани в централния бюджет за националния абонамент за закупуване на списък и достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и изявления, книги и референтни издания, както и за застраховане на действия за поощряване на научни проучвания посредством финансиране на конкурсен принцип.

Целта на финансирането е да бъде обезпечен достъпът на научните организации до наукометричните, реферативните и пълнотекстовите бази данни на издателство Елзевиер (Elsevier), да се обезпечи финансиране за създаването на стратегии и образуване на състезания за поощряване на фундаменталните и приложните проучвания в системата на висшето обучение и науката.

От средствата 5,8 милиона лв. ще бъдат изразходвани за обезпечаване на достъп до информацията в електронната база данни Science Direct, реферативната база данни Scopus и аналитичната платформа SciVal, благосъстоятелност на издателство Elsevier. Останалите осем милиона лв. ще бъдат изразходвани за състезания за поощряване на научни проучвания от Фонд,,Научни проучвания “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР