Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

...
Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата
Коментари Харесай

Приета е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

Правителството утвърди Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние. С приемането на тактиката България ще извърши интернационалните си отговорности като страна по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото съглашение.

На национално равнище създаването на тактиката е залегнало в Закона за ограничение изменението на климата.

Документът обрисува стратегическата рамка и целите във връзка с акомодацията към изменението на климата до 2030 година

Целта е да се понижи уязвимостта на страната по отношение на последствията от изменението на климата и да се усъвършенства капацитетa за акомодация на екологичните, обществените и икономическите системи към въздействията на изменението на климата.

Националната тактика за акомодация към изменението на климата обгръща девет бранша, които са: бранш „ Селско стопанство “, бранш „ Гори “, бранш „ Биологично многообразие и екосистеми “, бранш „ Води “, бранш „ Енергетика “, бранш „ Транспорт “, бранш „ Градска среда “, бранш „ Човешко здраве “ и бранш „ Туризъм “.

Със тактиката се запълва празнина в политиката на България по изменение на климата, като се обрисува методът на страната за адаптиране на основните браншове на стопанската система към изменящия се климат. Част от документа е и създаденият План за деяние, в който са избрани задачите и целите за възстановяване на потенциала за акомодация.

В проекта детайлно са написани действия за всеки от секторите, включително нужен финансов запас, предстоящи резултати, виновни институции за тяхното използване.

За първи път в България е направен и макроикономически разбор. В разбора са оценени социално-икономическите последствия от въздействията от изменение на климата. Изчисленията демонстрират, че в случай че не се подхващат дейности, изменението на климата ще окаже отрицателно въздействие във финансово отношение, като е допустимо да ликвидира икономическия напредък на страната до 2050 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР