Правителството одобри искане до Конституционния съд за тълкуване на чл.

...
Правителството одобри искане до Конституционния съд за тълкуване на чл.
Коментари Харесай

Правителството праща искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбата, ограничаваща лишените от свобода да гласуват

Правителството утвърди искане до Конституционния съд за пояснение на член 42, алинея 1 от Конституцията, който забраняна на лишените от независимост и хората под забраняване да упражняват избор при осъществяване на избори за народни представители, президент и локална власт.

Поводът за настояването, квалифицирано от Министерството на правораздаването, са три решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) – „ Кулински и Събев против България “, „ Димов и други против България и 13 други “ и „ Анатолий Маринов против България “ (№26081/17). По тези каузи Съдът е открил нарушаване на наредбата на член 3 от Протокол № 1 към Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. Той задължава страните, подписали Конвенцията, да организират свободни избори с скрито гласоподаване за „ законодателното тяло “.

Необходимостта от наложително пояснение на член 42, алинея 1 от Конституцията произтича от задължението на страната да извършва окончателните решения всъщност на Европейски съд по правата на човека, по всяко дело, по което е страна.

По делата – „ Кулински и Събев “ и.Димов и 13 други “, жалбоподателите повдигат недоволство заради невъзможността им да упражнят интензивно изборно право в изборите за Народно заседание и изборите за членове на Европейския парламент, провеждани в интервала 2009 година – 2019 година, заради ефикасното изтърпяване на наказване „ отнемане от независимост “.

По делото „ Анатолий Маринов против България “ е повдигнато недоволство от лице, сложено под лимитирано забраняване да упражни дейното си изборно право.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР