Правителството одобри график за завършване на скоростния път Видин -

...
Правителството одобри график за завършване на скоростния път Видин -
Коментари Харесай

Пътят Видин - Ботевград ще е готов до 2021 г., за тунел под Петрохан ще се търси инвеститор

Правителството утвърди график за довеждане докрай на скоростния път Видин - Ботевград до декември 2021 година и реши да даде строителството на тунел под прохода " Петрохан " на концесия на частен вложител. Двата плана в Северозападна България са залегнали в държавната стратегия, а предходната седмица поданици на района се срещнаха с премиера Борисов и настояха работата по модернизацията на инфраструктурата да се форсира.

Съставен е съответен времеви график с ясни и поредни стъпки, тъй че да се обезпечи скоростно и удобно напредване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен кулоар № 4. сподели министърът на районното развиване Николай Нанков на съвещанието.

Изграждането на пътя е разграничено на шест прави:
- Етап 1 " Видин – Димово " – с дължина 35.7 км
- Етап 2 " Димово – Бела – Ружинци " – с дължина 22.3 км
- Етап 3 " Ружинци – Монтана " – с дължина 40.3 км
- Етап 4 " Монтана – Враца " – с дължина 28.7 км
- Етап 5 " Враца – Мездра " – с дължина 9 км – рехабилитация
- Етап 6 " Мездра – Ботевград " – с дължина 33 км.

Изграждането им ще бъде разграничено на няколко плана. До 10 дни ще бъдат оповестени публичните поръчки за най-тежките сектори, които ще бъдат приключени до края на 2020 година, осведоми министър Нанков. Той заяви, че общата стойност на плана е 1.6 милиарда лева, които ще бъдат обезпечени от бъдещи приходи от тол такси и електронни винетки.

Трасето на скоростния път ще бъде ситуирано отвън обитаемоте места по направлението и ще изведе транспортното придвижване от моста над Дунав при Видин. Част от трасето до Монтана е планувано да бъде с габарити на автомагистрала – с по две платна за придвижване и спешна лента. В тежкия сектор от Мездра до Ботевград ще бъде построен скоростен път с по две ленти за придвижване във всяка посока, уточни районният министър.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че реализирането на плана за тунел под прохода " Петрохан " ще стане посредством концесия, тъй като страната не разполага с нужните средства. " Ще предлагаме плана на вложители, които идват в България ", сподели министър-председателят.

Предвижда се през май тази година Агенция " Пътна инфраструктура " да организира процедура за избор на реализатор на прединвестиционно изследване за тунелно прекосяване през прохода. " Коридор № 4 е извънредно значим, тъй като прави смисъл и на автомагистрала " Струма ", връзвайки топлото море, обезпечава връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща ", добави министър председателят. И означи, че от забавянето на въвеждането на тол система поради обжалвания дневните загуби са от 1.5 млн.лв. " Сметнете по 1.5 млн. лева дневно в случай че даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца ", добави Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР