Правителството одобри допълнително 11 млн. лв., които ще бъдат дадени

...
Правителството одобри допълнително 11 млн. лв., които ще бъдат дадени
Коментари Харесай

Правителството отпусна още 11 млн. лв. за пътуващите учители

Правителството утвърди в допълнение 11 млн. лева, които ще бъдат дадени на преподавателите в учебните заведения и детските градини, работещи в обитаеми места, разнообразни от местоживеенето. Средствата се дават посредством съответните общини, които възвръщат платените от педагогическия личен състав суми за превоз и наем.
Досега, по силата на Наредба №1 за изискванията и реда за възобновяване на транспортните разноски и разноските за наем, общините имаха планувани средства по бюджетите си за покриване на този вид разноски. От тях обаче можеха да се възползват единствено педагозите, чиято месторабота е в по-малко обитаемо място от това, в което живеят. За малко обитаемо място се дефинира такова с до 5000 поданици.
С смяна на Наредбата от началото на тази година право на пари от страната за превоз и наем получиха всички преподаватели, без значение до каква по мярка община пътуват, с цел да работят.
По данни на МОН общо до учебно заведение в друго обитаемо място у нас пътуват над 16 хиляди учители, а досега 25% от тях не можеха да се възползват от покриване на транспортните разноски, поради остарялата разпоредба. Според нея при работа в по-голям град от този на местоживеене, разноските могат да бъдат поети единствено от бюджета на съответното учебно заведение, в случай че то има средства за това.
Пътните разноски на педагозите се изплащат в цялостен размер от общините при пътешестване с публичен превоз. Ако учителите предпочетат да употребяват персоналния си автомобил, само че въпреки всичко има рейс или различен превоз, комфортен за тяхното работно разписание, те ще получават сума в размер на най-евтиния вероятен превоз.
Средствата се отпускат съгласно направена и предоставена от кметовете на общини информация. В рамките на един и същи интервал на учителите могат да бъдат възстановявани осъществените разноски или за превоз, или за наем по месторабота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР