Правителството одобри доклад за резултатите от заседанието на Съвета по

...
Правителството одобри доклад за резултатите от заседанието на Съвета по
Коментари Харесай

Министрите за Кохезионната политика обсъдиха сближаването в ЕС след 2027 г.

Правителството утвърди отчет за резултатите от съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз, част „ Кохезия “, извършен на 22 ноември 2022 година в Брюксел.

В своя продан на отзиви министрите са засегнали провокациите пред Европейския съюз и дълготрайното влияние на политиката на доближаване върху районите му. Откроена е нуждата от ускорено реализиране на зеления и цифровия преход, които са станали все по-неотложни след последните рецесии, само че по едно и също време с това могат да породят нови провокации.

Съветът е единомислещ за основната роля на Кохезионната политика (КП), като съществена капиталова политика на Европейски Съюз, подпомагаща дълготрайното доближаване на европейските райони. В рамките на дебата някои страни (Германия, Нидерландия, Австрия и др.) са подчертали, че КП не следва да се трансформира в инструмент за реакция на рецесии, а да продължи да способства за дълготрайната конвергенция на районите. Други като Испания, Италия и Гърция, смятат че КП е потвърдила своя триумф в изключителни обстановки и тази адаптивност би трябвало да се резервира и в бъдеще.

България, показана от вицепремиера по ръководство на европейските средства господин Атанас Пеканов, е отбелязала, че не следва да се прави компромис с задачата на кохезионната политиката, според Договорите на Европейски Съюз. Балансът сред дълготрайните й цели и способността да реагира на провокации става все по-голям. Заедно с редица страни членки страната ни е обърнала особено внимание на демографските проблеми, които рискуват да засилят още повече съществуващите разлики и изискват фокусиран отговор на бъдещата КП. България е подчертала нуждата от нейното съчетаване със структурните промени, върховенството на правото и положителното ръководство, които са от предпочитано значение за страната.

Бъдещето на политиката за доближаване ще зависи в огромна степен от взаимоотношението й с останалите политики и принадлежности на Европейски Съюз като Механизма за възобновяване и резистентност. Кохезионната политика, съгласно страната ни, е източник на отлични практики, измежду които партньорството с всички заинтригувани страни и методът насочен към обособения район. Целта за доближаване би трябвало да откри по-широко отражение във всички европейски политики, а резултатите от КП да бъдат по-видими, по­ясни и по-близки до жителите.

По време на съвещанието Съветът е одобрил и изводи по отношение на политиката на доближаване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР