Правителството одобри 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна

...
Правителството одобри 1,5 млн. лева за финансиране на национална научна
Коментари Харесай

Финансират с 1,5 млн. лева националната научна програма

Правителството утвърди 1,5 млн. лв. за финансиране на национална научна стратегия. Програмата цели класифициране на информацията за разпространяването на вирусите на HIV , хепатит В и хепатит С измежду кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси измежду донорите в България Доказано е, че те провокират редица хронични инфекции с тежки затруднения, по тази причина всяка информация за тях е скъпа и нужна.

С финансирането на научната стратегия през 2020 година са осъществени 40 000 тествания, от които е открито съществуването на към 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните и обичайните проучвателен тествания, употребявани преди въвеждане на метода " NAT ".

През тази година се планува осъществяването на 40 000 тествания, както и разбор на насъбраните данни от медицински проучвания и създаване на нови модели и програмен продукт за обработка на данни.

Предоставената информация ще бъде употребена от българските учени, които ще я проучват, обобщават и употребяват в работата си. Програмата е на стойност 4,5 млн. лв. и е със период на осъществяване до 31 декември 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР