Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лв.

...
Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лв.
Коментари Харесай

Увеличение на максималния осигурителен доход до 3200 лв. обмисля правителството

Правителството обмисля нарастване на оптималния застрахователен приход с 200 лева до 3200 лева от 2021 година Това излиза наяве от думите на обществения министър Деница Сачева в изявление пред в. " 24 часа ".
Един от разновидностите, който разяснява Сачева, включва по-висок таван на оптималната пенсия (до 1440 лева при 1200 в момента), което по думите й постанова нарастване и на оптималния застрахователен приход. " Тук ще би трябвало да проведем съществени диспути с работодателите ", споделя министърът.
Очаквано работодателите са твърдо срещу . Васил Велев от АИКБ акцентира, че самото предложение заобикаля текстовете, заложени в двугодишното Национално тристранно съглашение, което обществените сътрудници подписаха през юни тази година. Тогава страна, синдикати и работодатели се споразумяха да не пипат оптималния застрахователен приход през 2021 година, а от 2022 година той да се индексира по швейцарското предписание (което се ползва и за пенсиите), при изчисляването на което се употребяват 50% от повишаването на междинния застрахователен приход и 50% от смяната на показателя на потребителските цени през миналата календарна година.
От думите на министър Сачева излиза наяве още, че за нарастване на пенсиите следващата година ще са нужни спомагателни най-малко 1 милиарда лева, част от които ще са за сметка на по-голям недостиг в бюджет 2021.
 Мирчев: Пълно безумство е концепцията на държавното управление за нарастване на осигурителния приход Мирчев: Пълно безумство е концепцията на държавното управление за нарастване на осигурителния приход
" Правителството обмисля ново нарастване на осигурителния приход до 3200 лева Поредно безумство. Целта е сметката на това корупционно управл...
Ако се следват разпоредбите, индексацията на пенсиите следващата година би трябвало да се случи по така наречен швейцарско предписание - 50% от повишаването на междинния застрахователен приход и 50% от инфлацията. Това би означавало, че през 2021 година възнагражденията за възраст би трябвало да се покачат с 4.8%.
Преди избори и по време на икономическа рецесия обаче този принцип елементарно се заобикаля от политиците. Например през 2015 година от уравнението беше зачеркната дефлацията, тъй като би довела до по-слаб растеж, а е вероятен даже и спад. Сега Деница Сачева споделя, че държавното управление работи по няколко разновидността за смяна на метода на пресмятане на пенсиите. Но дава елементи единствено за един - предложение на КНСБ, съгласно което минималната пенсия нараства до 300 лева от сегашните 234 лева, пенсиите над 369 лева (линията на бедност) се покачват по швейцарското предписание (4.8%), а тези посред - с двоен коефициент (9.6%).
" Ако минималната пенсия бъде увеличена от 250 лв. на 300 лв., както желаят от КНСБ, в допълнение ще са нужни 478 млн. лв. за 2021 година ", уточни преди дни пред Българска национална телевизия ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов (ДПС). Той добавя, че при растеж на оптималната пенсия до 1440 лева ще са нужни още 81 млн. лв., а други 40 млн. лв. би коствало на бюджета настояването за осъвременяване на пенсиите, които са сред 300 лв. и 369 лева Тоест общо близо 600 млн. лева В допълнение министър председателят Бойко Борисов към този момент даде обещание добавката от 50 лева на месец да продължи да се заплаща до март, за което са нужни по 106 млн. лева на месец, напомня Капитал.
От изявлението на Сачева излиза наяве, че разновидностите за нарастване на пенсиите, които се разискват, ще костват сред 1.2 и 3.8 милиарда лева Социалният министър споделя, че няма да се подвигат осигуровки, само че може да се приказва " вероятно за нарастване на осигурителния приход ". През последните две години постъпленията в бюджета от социалноосигурителни вноски нарастват с сред 800 и 900 млн. лева годишно, само че това се случваше в изискванията на растяща стопанска система и претовареност. Сега Сачева споделя, че ще се търсят благоприятни условия в бюджета. А това значи и по-голям недостиг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР