Правителството няма още ясна управленска програма и това трябва да

...
Правителството няма още ясна управленска програма и това трябва да
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Бюджет 2024 може да е бюджетът, благодарение на който България ще влезе в еврозоната

Правителството няма още ясна управническа стратегия и това би трябвало да се каже умерено, без да се усеща някой виновен, тъй като нямаше време да се създаде. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " доцент Светослав Малинов,

" Имаше декларация, в която бяха дефинирани най-общи цели, по които се работи и по които има да се работи още няколко месеца. Надявам се, че през идващите няколко месеца ще се направи, в случай че не цялостна управническа стратегия, то едно относително в детайли разписание, най-малко до края на първата ротация. Защо нямаме всички тези атрибути на едно съдружно ръководство? Защото след борбата в която изпаднаха първата и втората политическа мощ, преди последните избори, самата концепция, че те биха могли авансово да работят дружно, беше отхвърлена от гласоподавателите и те трябваше да стартират в действителност нещата постфактум, след изборите. Затова имаше и бъркотия, като започнете от основни назначения, лични, до избрани неща, които назоваваме съответни законопроекти. Но, най-важното беше дневен ред, оставен от предходните, предходните национални събрания и служебни кабинети, и това нещо запълни, по този начин да се каже, тази празнота. Това първо беше Бюджет 2023 година, единствено една скоба, ние преди малко приехме на първо четене бюджета за тази година, знам, че звучи необичайно, само че единствено го подсещам, бюджетът за тази година приехме на първо четене. След 2-3 месеца ще стартира дебата по бюджета за идната година, уповавам се в точния момент. И там към този момент ще има същинско, може би, дебатиране, тъй като до огромната степен нещата с Бюджет 2023 бяха предрешени, защото към този момент е доста късно. Видяхме дневния ред, обвързван с геополитическата ориентировка на България, помощта на Украйна, видяхме напъните за смяна Закона за правосъдната власт и още няколко такива неща има, след което се надявам да се появи към този момент, в действителност, в случай че не съдружно съглашение, то най-малко законодателна стратегия. И оттова нещата да преминат към задания на постоянното държавно управление ", добави политологът.

Според него, в случай че пред първия ротационен мандат се одобри в точния момент Бюджет 2024, това ще бъде превъзходно, както и в случай че рано стартира дебата, с цел да могат да се чуят всички рецензии, в това число и на опозицията. Ако той реализира оптимално необятна поддръжка това може да е бюджета, с помощта на който България ще влезе в еврозоната.

" В някакъв смисъл това ще е исторически бюджет, по тази причина е хубаво да се приготви не просто рано, а в действителност дебатът да бъде дълъг и изчерпателен. И към това, прибавям нещо, което не е законодателен проблем, само че е доста значим, наподобява се доближи до единодушие началник на Българска народна банка да остане Димитър Радев. Тоест, индивидът, който през последните години праволинейно водеше курс към участие в еврозоната, обезпечи нужните условия за това, и е явен, явен последовател на участието на България в еврозоната, остава на поста си. Това е, може би, най-важният пост, предвид на тази задача. От там нататък има още няколко неща, конституционна смяна, за която се приказва, която обаче малко закъснява като текстове даже. Аз към момента очаквам Политическа партия и Демократична България да дадат своите последни оферти за смяна в Конституцията. Има и още няколко неща, които са декларирани, само че за мен, тези неща са най-важни, най-малко до локалните избори, след което ще забележим новия небосвод ", добави доцент Малинов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР