Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока

...
Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока
Коментари Харесай

Правителството обяви края на COVID от 1 април. Без маски на закрито, без дистанция

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 година периода на въведената в страната изключителна епидемиологична конюнктура. От 1 април падат ограниченията - маски на закрито, отдалеченост, ограничавания в потенциала. Това оповестиха от Министерски съвет в събота.

Считано от 1 април 2022 година отпадат въведените от министъра на опазването на здравето краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната:

- носене на защитна маска за лице в закрити публични места;

- съблюдаване на физическа дистанция;

- ограничавания в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито;

- ограничавания при реализиране на присъствено образование във висшите училища;

- възбрана за свиждания в лечебните заведения и обществените услуги;

- условието към работодателите за допускане до присъствена работа при опция на не повече от 50% от личния състав.

" Решението е взето, откакто тематиката беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в границите на последния един месец. Водещо е разбирането, че откакто към този момент близо две години страната ни се намира в изключителна епидемиологична конюнктура, към сегашния миг обстановката се следи и ръководи по предвидим метод и не е належащо ново удължение на периода и опазване на рестриктивните мерки за жителите и бизнеса ", оповестяват от Министерския съвет.

Към момента тече договарянето на новия народен рамков контракт с НЗОК, в границите на което се разискват опциите за трайно нарастване на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, без значение от това дали има или не епидемиологична конюнктура, дават обещание оттова.

Както и че занапред ще се мислят районни ограничения при нужда и за обезпечаване на лекуването на Коронавирус.

По-рано денем основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че е предложил поради сегашната епидемиологична обстановка да има удължение на епидемиологичната конюнктура до 15 май, само че предлагането му е било отхвърлено.

Масово в страните от европейските страни стартира анулация на противоепидемичните ограничения (в някои поради нов растеж на случаите стартира и връщането им), само че това се случва при проценти на имунизирано население най-малко над 60-70 на 100, В България макар всички уверения от държавното управление все още имунизацията е забавила мощно темповете си и слаганите дози са пренебрежимо малко, нормално бустерни.

На този декор Министерството на здравеопазването избра " най-подходящия " миг, с цел да започва акция, закъсняла с към две години - осведомителна за имунизациите. В момента епидемиолозите оповестяват и за повишаване на случаите на грип, като в Благоевград се доближи и до оповестяване на обстановка.

Към момента спадът на заболеваемостта в страната от Коронавирус на процедура е спрял. Средният брой случаи за 14 дни на 100 хиляди души към 26 март са 310,62. Две области са в тъмночервената зона - т.е. заболеваемостта в тях е над 500 на 100 хиляди души.

Какво тъкмо допуска бързането с анулацията на ограничения като носенето на маски на закрито, не излиза наяве от известието на Министерски съвет.

Въпреки обстоятелствата министър председателят Кирил Петков продължава да твърди, че побеждането на Коронавирус е един от огромните триумфи на държавното управление.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР