Правителството няма да плаща в рубли, ще се чака общ

...
Правителството няма да плаща в рубли, ще се чака общ
Коментари Харесай

Официално: България не получава доставки на газ „Газпром“

Правителството няма да заплаща в рубли, ще се чака общ европейски отговор
„ България към този момент не получава доставки на газ от съветската компания „ Газпром “. Причината е тяхното предпочитание да се заплаща в рубли. “, разгласи след съвещанието на кабинета министър председателят Кирил Петков.

Той още веднъж съобщи, че държавното управление е квалифицирано по тази причина и, че няма да се понижава количеството газа за потребителите.

„ Имаме явен проект от кое място ще дойдат други доставки на газ “, съобщи министър председателят.

Според Петков България не може да се съгласи да заплаща в рубли и то през трета страна, кочто няма отношение към газа, тъй като има риск както за средствата, по този начин и за доставката на суровината.

„ Правим цялостна проверка на договорите за доставка на газ и транспорт “, разгласи той.

„ Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, с цел да договорят точни стъпки за деяние, които към този момент са планувани “, добави Петков.

Той разгласи, че чака общ отговор от страна на Европейски Съюз за спрените доставки и е получил категорично увещание за това от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Петков съобщи, че е приказвал с гръцкия си сътрудник Мицотакис, който го е уверил, че трасето ще е готово до юни. По думите му „ госпожа фон дер Лайен съобщи, че казусът е общоевропейски и отговорът ще е обединен. “

„ Нещата са под надзор, няма риск за никой. “, безапелационен е Петков.

Енергийният министър съобщи, че след брифинга, който даде сутринта има две значими неща: „ Газът е спрян, а платените пари са върнати назад в сметките “.

Николов не даде елементи за съответните проекти за различни доставки, тъй като по думите му „ те включват търгове, които са в развой “.

На въпрос каква ще е цената на газа от първи май, той съобщи, че щяло да стане ясно до края на месеца, тъй като имало процедури, само че всичко било транспарантно.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР