Правителството не трябва да ограничава цените на продуктите, а да

...
Правителството не трябва да ограничава цените на продуктите, а да
Коментари Харесай

Дикме за цените на храните: Не е работа на държавата да въвежда ограничителни мерки

Правителството не би трябвало да лимитира цените на продуктите, а да подтиква производството и да основава конкурентна среда. Не е работа на страната да вкарва ограничаващи ограничения. В свободен пазар потреблението и търсенето ще дефинира цената, само че страната би трябвало да управлява процеса, с цел да няма картелни съглашения. Това сподели някогашният аграрни министър Мехмед Дикме в „ Денят онлайн “ по NOVA NEWS.

Безхаберието на политиците докара до това обстановката в земеделието да бъде сериозна, бе безапелационен той. „ Вода газим – жадни вървим. Толкова доста пари се отпускат от Европейска комисия за субсидиране на земеделието, има благоприятни условия и от личния бюджет, само че няма хора, които да създадат стратегиите, да подтикват производството и износа “, акцентира Дикме.

Той съобщи, че зеленчукопроизводството в България напълно е било пренебрегнато. По негови думи през днешния ден България създава по-малко зеленчуци в сравнение с употребява. Страната ни сега е чист вносител, добави Дикме.

Той уточни, че решенията, които се взимат не са въз основата на разбори за положението на бранша сега. Държавата трябваше да разиска проблемите на оранжерийните производители и животновъдите, добави той.

По негови думи България има голям капацитет в отглеждането на животни освен за облекчаване на личните потребности, а и за експорт.

България е голям производител на пшеница, слънчоглед, царевица, които изнася в чужбина, а с част от тази продукция там се изхранват животните, чието месо след това се внася тук, разясни Дикме.

Бившият аграрни министър сподели, че хамбарите са цялостни със зърно, а продължаваме да внасяме от Украйна. Той е на мнение, че няма съображение да се усилва цената на хляба. Дикме разясни, че при нулева ставка цената би трябвало даже да пада. ДДС-то не е причина за задържането на цената, добави той.

Бившият министър на земеделието акцентира, че от цената на зърното зависи цената на месото, яйцата и млякото. Цената на зърното пада, посочи той.

По негови думи на Великден ще бъде пика на цената на агнешкото месо и яйцата, само че по-късно се чака поевтиняване. Цена на кг кашкавал от 30 – 35 лв. нагоре е спекулативна, бе безапелационен Дикме.

Той обърна внимание и на цената на водата. Дикме е на мнение, че цената е непостижима, заради което България не може да бъде съперника на Гърция и Турция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР