Правителството на Япония заяви, че планира да наложи ограничения върху

...
Правителството на Япония заяви, че планира да наложи ограничения върху
Коментари Харесай

Война за чипове между САЩ и Китай: Япония планира да ограничи износа на част от оборудването, което доставя

Правителството на Япония съобщи, че възнамерява да наложи ограничавания върху износа на някои компютърни чипове след към този момент подхванати такива ходове на Съединени американски щати и Нидерландия, предава „ BBC “.

Мерките ще се ползват за 23 типа съоръжение за произвеждане на полупроводници . Полупроводниците, които зареждат всичко – от мобилни телефони до военно съоръжение, са в центъра на горчив спор сред Съединени американски щати и Китай. А страната постоянно е наричала Съединени американски щати „ софтуерна надмощие “ в отговор на контрола върху износа, натрапен от Вашингтон.

Изявлението на японското министерство на търговията и индустрията от петък обаче не се базира на Китай или Съединени американски щати. От ведомството са безапелационни:

„ Ние изпълняваме отговорността си като софтуерна нация да допринесем за интернационалния мир и непоклатимост. “

Политиката ще бъде обект на публичен спор , като проектите за използването ѝ са това стане през юли. Японският министър на търговията Ясутоши Нишимура разяснява пред кореспонденти, че този ход не е съгласуван с рестриктивните мерки на Съединени американски щати. Той добави:

„ Ако нашият експорт не бъде преусвоен за военна приложимост, ние ще продължим да изнасяме. Вярваме, че въздействието върху фирмите ще бъде лимитирано. “

Съобщението пристигна, когато японският външен министър Йошимаса Хаяши трябваше да посети Пекин през уикенда. Той потвърди, че ще се срещне с китайския си сътрудник Кин Ганг за „ почтена и откровена полемика за основаване на градивни и постоянни връзки “.

Ограниченията на Япония ще се ползват за съоръжение, доставено от огромни софтуерни компании, в това число Tokyo Electron и Nikon. Новите рестрикции ще обиден износа, вариращ от принадлежности, които се употребяват за разчистване на силициеви пластини, до машини за потапяща литография. Литографските машини употребяват лазери за печатане на дребни модели върху силиций като част от индустриалния развой на микрочипове.

През октомври Вашингтон разгласи, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай , употребявайки американски принадлежности или програмен продукт, без значение къде по света са създадени. Съединени американски щати също по този начин приканиха Нидерландия и Япония да одобряват сходни ограничавания.

Този месец холандското държавно управление съобщи, че ще наложи ограничавания върху износа на най-напредналите микрочипове в страната, с цел да отбрани националната сигурност .

Холандският министър на търговията Лизе Шрайнемахер посочи, че ограниченията ще обиден „ доста характерни технологии в цикъла на произвеждане на полупроводници “. Тя добави, че държавното управление е взело поради „ софтуерното развиване и геополитическия подтекст “ , без да посочва Китай или холандския производител на съоръжение за чипове ASML.

ASML е една от най-важните компании в световната верига за доставки на микрочипове. Компанията създава машини, които вършат най-модерните чипове в света.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР