Правителството на Виктор Орбан в Унгария се сблъсква с пет

...
Правителството на Виктор Орбан в Унгария се сблъсква с пет
Коментари Харесай

Орбан вдигна данъците на 450 000 души в Унгария и провокира протести

Правителството на Виктор Орбан в Унгария се сблъсква с пет следващи дни на гражданско неодобрение поради противоречива смяна в данъчното законодателство, която ще вдигне доста облагането на дребните компании и самонаетите лица в страната.

Т.нар. KATA ( " детайлизиран налог върху дребните бизнеси " ) е данъчна скица с закрепена месечна вноска, с която се покриват всички отговорности на самоосигуряващите се към данъчните и осигурителните служби в Унгария.

Тя може да се ползва за търговците, които имат доходи до 12 милиона форинта (или 58 000 лева) на година. В случай на надвишаване на този таван, потребителите на тази скица би трябвало да доплащат 40% налог върху спомагателния си приход.

Досега от нея са се възползвали най-различни експерти - от фризьорки и майстори, през чиновници в кино-сектора, до занаятчии и художници, фрилансъри или снабдители на храни.

Преди седмица обаче унгарският парламент реши, че ще редуцира обсега на схемата, тъй че към 450 000 души повече няма да могат да я употребяват. В подмяна на това - таванът ѝ ще се усили до 18 млн. форинта.

Това докара до митинги в унгарската столица, които бяха подкрепени и от опозиционния кмет на Будапеща Гергей Карачони.

" Разбирам гнева на протестиращите. Правителството нарушава всички свои обещания и желае да промени най-популярната форма на данъчно облагане за дребните данъкоплатци от през днешния ден за на следващия ден, без да даде задоволително време за подготовка ", споделя той.

Промяната би трябвало да влезе в действие от септември 2022 година, само че хиляди души се пробват да спрат смяната, като в няколко дни блокират придвижването в основни точки на Будапеща като моста " Маргит " на Дунав.

For many days now, we have regular protests in Budapest against the Orbán gov`t austerity measures. Protesters usually block one or two bridges.

Some minutes ago, the police dispersed the crowd on Margaret Bridge, just a few blocks away from `s office. Photos:
— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs)
Оправданието на " Фидес " за смяната е, че има подозрения за корист с по-ниския налог, което води до вреди за държавния бюджет. Правителството на Орбан се сблъсква със сходни стопански проблеми както и цяла Европа, като към този момент изчерпва опциите си да компенсира повишаването на горивата и стоките със мощна регулация.

В последните седмици кабинетът разгласи, че ще редуцира 1,4 милиарда $ от бюджетните си разноски, както и че ще наложи и таван върху преференциалните цени на комунални услуги, с цел да се ограничи вероятно свръхпотребление.

Виктор Орбан настойчиво се пробва и да контракти отключването на над 15 милиарда евро от фондовете за възобновяване и развиване, които до момента са блокирани от Европейски Съюз заради отхвърли на Будапеща да съблюдава съществени правила на върховенството на закона.

Преди дни той подписа декрет, с който позволява основаването на антикорупционно звено, а държавното управление се съгласи да одобри юрисдикцията на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши като " компромис " в името на отпущането на средствата.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР