Правителството на Венецуела обмисля възможността да се откаже от SWIFT

...
Правителството на Венецуела обмисля възможността да се откаже от SWIFT
Коментари Харесай

Опасявайки се от санкции, Венецуела иска да изостави SWIFT и да мине на руската платежна система

Правителството на Венецуела обмисля опцията да се откаже от SWIFT и да премине на съветска платежна система, с цел да се избави от американските наказания, написа Bloomberg, цитирайки свои източници.

Централната банка на закъсалата социалистическа страна е поискала информация от съветските си сътрудници за въвеждането на системата при положение, че американските наказания забранят достъпа на Каракас от SWIFT - ход, който има капацитета да срине нежното финансово положение на страната още повече. Решението не може да бъде взето еднолично - Москва също би трябвало да даде своето утвърждение. Президентът Владимир Путин обаче до момента е изказвал обществена поддръжка за водача на властническия режим Николас Мадуро неколкократно, а Русия има големи вложения във Венецуела, най-много в петролния бранш.

Досегашните наказания, които Вашингтон наложи на Мадуро, изолираха значително Венецуела от международната финансова система. Като отговор, Каракас усили продажбите на злато на компании в Обединените арабски емирства и Турция. Съединени американски щати е обмисляла да забрани на финансови институции като Visa и Mastercard да обработват преводи, предопределени за Венецуела.

Някои европейски държавни управления и щатски сенатори желаеха да забранят на Русия да употребява основаната в Белгия SWIFT поради спора в Украйна. По-рано през 2012 година две дузини ирански банки изгубиха достъпа си. В последна сметка възбраната за Русия не стана факт, а бе определен разновидността със наказания за обособени компании.

Някои банки и огромни корпорации към този момент одобриха новата самостоятелна система на Русия. Въпреки уверенията на Москва, че към тях ще се включат и редица страни, към този момент интерес на процедура липсва.

Gazprombank направи първата трансакция посредством съветската съобщителна система, позната като SPFS, в края на 2017 година Към момента към 10 % от всички финансови известия в Русия минават през нея. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР