Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан не успява да осигури

...
Коментари Харесай

Доклад: Правителството на Орбан не успява да гарантира прозрачно усвояване на еврофондовете

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан не съумява да обезпечи транспарантно асимилиране на фондовете на Европейски Съюз, както и техния самостоятелен контрол. Това показва отчет на трима професори, поръчан от Даниел Фройнд от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс с поддръжката на евродепутати от други групи в Европейския парламент и представен от Financial Times.

Докладът, направен от трима професори от Princeton University, Rutgers University и University of Groningen, ще укрепи апелите за прекъсване на евросредствата за Унгария. Той показва въз основа на какви аргументи Европейската комисия (ЕК) може да задейства механизма за спазването на върховенството на закона, който разрешава заплащанията от фондовете на Европейски Съюз да бъдат спирани при избрани условия.

Откакто обезпечи в арсенала си новите пълномощия по отношение на върховенството на закона през януари, Брюксел е в развой на събиране на доказателства. Но имаше апели Европейска комисия да изчака, до момента в който Съдът на Европейски Съюз се произнесе по отношение на възраженията на Унгария и на Полша против обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона.
Препоръка Европейска комисия да се задейства
Според отчета унгарското държавно управление не съумява да управлява транспарантното ръководство на фондовете, националната прокуратура не е задоволително ефикасна, а независимостта на правосъдната система е несъответстваща. Авторите настояват, че Будапеща " към този момент е нарушила главните правила на върховенството на закона " и " не може да бъде заслужаващ доверие разпоредник на еврофондовете, до момента в който тези проблеми не бъдат решени ". Препоръката е " Европейска комисия неотложно да задейства механизма за спазването на върховенството на закона във връзка с Унгария ".

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан е изправен пред все по-голям напън да работи против Будапеща. Във вторник той съобщи, че ще бъдат взети ограничения през есента, и то освен против една или две страни членки, а евентуално и против повече. " Уведомления ще бъдат изпратени без никакво закъснение, когато съберем съответни доказателства дали се съблюдават изискванията по отношение на регулацията. Бъдете сигурни, че ще действаме, само че ще действаме по метод, който в последна сметка ще бъде сполучлив ", разяснява Хан. И добави, че Брюксел би трябвало да потвърди, че има директна връзка сред нарушаванията в спазването на върховенството на закона и риска от неправилното потребление на евросредствата.
Без " зелена светлина " за унгарския проект за възобновяване
Във вторник стана ясно, че Европейска комисия няма да утвърди унгарския оздравителен проект на стойност 7.2 милиарда евро от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията поради терзания, че Будапеща не дава задоволителни гаранции за отбрана на парите от корупция. Брюксел разполага с време до понеделник да одобри проекта на Орбан, само че няма да му даде " зелена светлина " в настоящия му тип, написа Politico. Все отново това може да стане и на по-късна дата, в случай че унгарското държавно управление се съгласи на отстъпки, показват европейски дипломати. Според тях проблем се е оказала системата за надзор и одитиране на изразходването на средствата и гаранциите против корупцията при разпределението им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР