Правителството на Украйна одобри законопроект за увеличаване на бюджетните разходи

...
Правителството на Украйна одобри законопроект за увеличаване на бюджетните разходи
Коментари Харесай

Киев увеличи военния бюджет с над 14 млрд. долара, Зеленски се надява Западът да помогне за дефицита

Правителството на Украйна утвърди законопроект за увеличение на бюджетните разноски с 537 милиарда гривни (14,68 милиарда долара), като по-голямата част от тях ще бъдат заделени за военни потребности. Това заяви министър-председателят Денис Шмигал.

 

" Днес държавното управление поддържа законопроект за увеличение на разноските на държавния бюджет с 537 милиарда гривни. Повече от 518 милиарда гривни (14,16 милиарда долара) предлагаме да се разпределят в допълнение за бранша на сигурността и защитата, още 19 милиарда гривни (520 млн. долара) за увеличение на аварийния фонд ", написа министър председателят в Telegram-канала.

 

Той посочи, че кабинетът предлага да се провиснал спомагателни средства за заплащания към военните, закупуване на военно и особено съоръжение и екипировка. По думите на Шмигал парите ще бъдат отпуснати посредством поддръжката на западните сътрудници.

 

В украинския бюджет за 2023 година авансово бяха планувани 2,6 трилиона гривни (71,1 милиарда долара), от които 1,141 трилиона гривни (31,2 милиарда долара) бяха отделени за сигурност и военни потребности, което е 43% от всички разноски или 18,2% от Брутният вътрешен продукт.

 

В същото време разноските за Министерството на защитата бяха увеличени от 133,5 милиарда гривни (3,65 милиарда долара) през 2022 година на 857,9 милиарда гривни (23,46 милиарда долара) през 2023 година

 

Бюджетът на Украйна за 2023 година е с рекорден недостиг от 38 милиарда $. Украинският президент Володимир Зеленски изрази вяра, че Западът ще помогне на Киев да покрие бюджетния недостиг.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР