Правителството на Турция трудно ще привлече средства от най-големите банки

...
Правителството на Турция трудно ще привлече средства от най-големите банки
Коментари Харесай

Ройтерс: Най-големите турски банки трудно биха финансирали канал „Истанбул“

Правителството на Турция мъчно ще притегли средства от най-големите банки в страната за построяването на поради екологичните задължения, които са поели, както и поради финансовия риск.
Агенция Ройтерс се базира на четири източника в управлението на банките, съгласно които институциите няма да могат да вземат участие във финансирането на плана. Това мое да провокира усложнения, свързани с въпросите по запазване на околната среда, е декларирал един от събеседниците.
Както отбелязва Ройтерс, шест от най-големите банки на Турция, в това число Garanti Bank, Is Bank и Yapi Kredi, са членове на рамковото съглашение за правилата на отговорност на банковата активност, избрани от Финансовата самодейност на програмата на Организация на обединените нации за околна среда. Финансирането на планове, които могат да нанесат основна щета на природата, е в несъгласие с поетите в съглашението задължения. В тази връзка се усилва вероятността, планът, чиято стойност се прави оценка на към 10 милиарда $, да има потребност от повече държавни вложения от предстоящото и да се прибегне до задгранично финансиране.
До момента Министерството на финансите на Турция не е коментирало този въпрос.
Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че.
Турските банки, обаче, считат, че рисковете, свързани с финансирането на строителството на канала, са прекомерно високи за тях.
 Ердоган: Турция няма да се откаже от строителството на канал „ Истанбул ” Ердоган: Турция няма да се откаже от строителството на канал „ Истанбул ”
Турция при никакви условия няма да се откаже от реализацията на плана за канал „ Истанбул ”, който ще стане нова водн...
Проектът за канал „ Истанбул “ беше разгласен от Ердоган през 2011 година, като концепцията е той да стане новата водна артерия в западната част на Истанбул, която свързва Черно с Мраморно море. През декември 2019 година турският президент съобщи, че корабоплаването през новия канал няма да попада под юрисдикцията на Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.
Алтернативата на Босфора, съгласно турските управляващи, е витално нужен за Истанбул и района като цяло. Проливът към този момент мъчно се оправя с потока от кораби, нараства риска от повреди, в това число и с нефтени танкери, което пък би довело до огромна екологична злополука.
За разлика от Босфора, канал „ Истанбул “ ще се състои от два съвсем прави сектора, което ще облекчи и форсира прекосяването на корабите.
Критици на плана считат, че в случай че бъде осъществен, това ще докара до унищожаването на доста морски екосистеми и ще затвори съществуващите водоеми, които обезпечават една трета от потребностите от прясна вода на Истанбул.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР