Правителството на Тайван следва амбициозен план за въглеродна неутралност(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Тайван ще премахне ДВГ возилата до 2040 г.


Правителството на Тайван следва упорит проект за въглеродна индиферентност
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванските управляващи оповестиха проект за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година Според една от точките, всички нови скутери и леки коли, продавани на острова, би трябвало да бъдат електрически или да работят на водород до 2040 г. Планът беше разгласен от Националния съвет за развиване на Тайван (NDC) на конференция на 30 март.

През 2018 година тайванските управляващи към този момент се ангажираха да забранят скутери, задвижвани с газ, и ДВГ транспортни средства надлежно до 2035 и 2040 година, само че по-късно островът трябваше да се откаже от задачите си, заради напън от продавачите на коли. Същевременно задачата за прекачване на всички градски автобусни линии към електрически модели до 2030 година е изпълнена.

Като част от обновения проект, всички нови скутери и леки коли би трябвало да се зареждат с електричество или водород до 2040 година, заяви Digitimes. Вместо цялостна възбрана на ДВГ транспортните средства, управляващите възнамеряват повишение на налозите за сходен превоз, дотации за купувачите на електрически транспортни средства и възстановяване на свързаната инфраструктура.

Очаква се растежът на потреблението на електрическа енергия на острова да нараства приблизително с 2±0,5% годишно. До 2050 година локалните управляващи възнамеряват да получават 60-70% от електрическата енергия от възобновими източници, 9-12% от водородни енергийни източници, 20-27% от централи с изкопаеми горива със специфични филтри и още 1% от водноелектрически централи. Ако през 2021 година островът е внасял 97,4% от силата, то до 2050 година този дял би трябвало да падне под 50%.

Около 31,4 милиарда $ ще бъдат отпуснати за планове, свързани с енергийния преход, в това число разноски за възобновима и атомна сила, създаване на електрически мрежи и уреди за предпазване на сила, електрификация на превоза и понижаване на нездравословните излъчвания.
още по темата
Частните вложения в слънчева сила и построяването на офшорни вятърни паркове се чака да възлизат на 103,7 милиарда $, а в енергоспестяващи планове – над 6,9 милиарда $.

За да форсира прехода към по-безопасна сила в електрониката, държавното управление ще помогне на фабриките да подобрят индустриалните техники посредством въвеждане на система за ръководство на силата по ISO 50001 и поощряване на потреблението на други възможности на флуорираните газове, които имат доста отрицателно влияние върху околната среда. Ще бъдат подхванати и редица други ограничения за екологизиране на промишлеността, с цел да се реализира въглеродна индиферентност до 2050 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР