Правителството на талибаните в Афганистан обяви, че ще превърне някои

...
Правителството на талибаните в Афганистан обяви, че ще превърне някои
Коментари Харесай

Талибаните създават свободни икономически зони 

Правителството на талибаните в Афганистан разгласи, че ще трансформира някои от задграничните някогашни военни база в стопански зони за бизнеса, съобщи Би Би Си, представена от БНР. 

Афганистан е изправен пред задълбочаваща се икономическа и филантропична рецесия, откакто талибаните възвърнаха контрола си над страната през август 2021 година

Чужди военни бази има в страната от две десетилетия.

Решението бе оповестено от и.д. вицепремиер по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар.

" Решено бе министерството на промишлеността и търговията поетапно да поеме надзор над оставащите военни бази на задгранични сили с желанието да ги превърнем в специфични стопански зони ", съобщи молла Барадар в мнение в неделя.

На процедура специфичните стопански зони са просто свободни стопански зони - географски район, ойто има такова икономическо контролиране, което е по-либерално, в сравнение с нормалното за страната, на чиято територия действат. Все още не е ясно какво тъкмо имат поради талибаните под своето виждане за такива зони, само че разновидностите са доста. Например могат да ги разгласят за зона за свободна търговия, за безмитен импорт, за частна индустриална благосъстоятелност, да създадат градски търговски зони, да освобождават от налози. 

Той добави, че планът ще стартира с обекти в столицата Кабул и в северната провинция Балх, само че не даде спомагателни детайлности.

" Важно е талибаните да потвърдят уговорката си към икономическото обмисляне. Това включва основаването на сигурни зони край столицата за евентуални непознати вложители като да вземем за пример китайци…и възкръсване на районната търговия със прилежащите страни ", съобщи Мухамад Фейзал бин Абдул Рахман, основан в Сингапур специалист.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР