Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо е по-близо до възможността

...
Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо е по-близо до възможността
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Словакия все по-възможен сценарий


Правителството на словашкия министър председател Роберт Фицо е по-близо до опцията да падне, откакто по-малкият му съдружен сътрудник, партия " Мост-Хид " ( " Мост " ), прикани за предварителни избори в подтекста на политическата рецесия към убийството на журналиста Ян Куциак, съобщи Ройтерс.

Снощи " Мост-Хид " съобщи след повече от осемчасови разисквания, че ще изиска от останалите партии в ръководещата коалиция съглашение за предварителни избори, като в противоположен случай ще я напусне.

" Смятаме, че тази обстановка може да бъде уредена само посредством предварителни избори ", съобщи пред кореспонденти водачът на партията на етническите унгарци в Словакия Бела Бугар.

Словакия изпадна в политическа рецесия след убийството на журналиста Ян Куциак в края на предишния месец, което провокира най-големите улични митинги след рухването на комунизма преди близо три десетилетия и докара държавното управление на Фицо на ръба на оцеляването.

Словашкият министър председател, управлявал страната през 10 от последните 12 години, се мъчи да резервира целостта на своята трипартийна ръководеща коалиция. По-рано през вчерашния ден най-приближеният му човек в неговата социалдемократическа партия " Смер " ( " Посока " ), министърът на вътрешните работи Роберт Калиняк, подаде оставка, за което " Мост-Хид " настояваше още от предходната седмица. С оглед на разрастващите се улични митинги обаче " Мост-Хид " реши да усили своите претенции.

Коалицията на Фицо има нежно болшинство в Народното събрание. Той може да опита да ръководи с държавно управление на малцинството, без " Мост-Хид ", само че ще има лимитирани благоприятни условия разполагаем за поддръжка.

При това водачът на третия сътрудник в ръководството, Словашката национална партия, Андрей Данко сподели, че ще желае предварителни избори, в случай че ръководещата коалиция загуби болшинството си.

Бугар съобщи, че ще се стреми възможното привикване на предварителни избори от обединението, за което той приканва, да стане при изискванията на " Мост-Хид ". Опозиционните партии приготвят предложение за избор на съмнение против държавното управление на Фицо. Бугар сподели, че е прекомерно рано да се каже по какъв начин партията му ще гласоподава по този въпрос.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР