Правителството на Швеция обяви в сряда, че ще отпусне около

...
Правителството на Швеция обяви в сряда, че ще отпусне около
Коментари Харесай

5.7 млрд. евро дава Швеция на фирми и домакинства заради скъпия ток

Правителството на Швеция разгласи в сряда, че ще отпусне към 60 милиарда шведски крони (близо 5.7 милиарда евро) на локални компании и семейства, с цел да ги компенсира за увеличаващите се цени на електрическата енергия, съобщи Ройтерс.

С това решение ръководещите в Швеция се пробват да привлекат гласоподаватели в навечерието на общите избори в страната през септември, отбелязва организацията.

Цените на тока в скандинавската страна доближиха до рекордни нива след началото на съветската инвазия в Украйна, макар че Швеция е чист експортьор на електрическа енергия, която се създава най-вече от водноелектрически, атомни и вятърни електроцентрали.

" По отношение на енергийния бранш ние сме в обстановка, която прилича тази на една военновременна стопанска система ", съобщи пред публицисти шведският министър председател Магдалена Андершон. " Никога не сме виждали сходни цени на електричеството и на природния газ ", добави тя.

От декември 2021 година до май тази година държавното управление на Шведската социалдемократическа работническа партия отдели милиарди крони, с цел да облекчи семействата, принудени да заплащат по-високи сметки за електричество.

На фона на продължаващата война в Украйна обаче битовите консуматори и бизнесът в Швеция са изправени пред още една зима, през която ще получат рекордни сметки за сила, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР