Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в

...
Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в
Коментари Харесай

Северна Македония със спешни мерки срещу мръсния въздух

Правителството на Северна Македония съобщи, че вкарва незабавни ограничения в столицата Скопие и западния град Тетово за да отбрани хората от извънредно високите равнища на замърсяване на въздуха.

Властите обявиха, че равнищата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безвредните равнища в два поредни дни, което основава риск за здравето.

Правителството предложи на бременните дами и хората на възраст над 60 години да бъде разрешено да не работят, строителните компании да понижат работата навън, а спортните и други прояви навън да бъдат неразрешени в дни с огромно замърсяване.

Правителството съобщи, че ще понижи потреблението на служебните коли на половина и подреди на здравното и общественото министерства да обезпечат заслон за бездомните хора и да се усилят услугите на спешна помощ и визитите по домовете на хората с хронични болести. Мерките влизат в действие от през днешния ден.

Северна Македония е една от най-замърсените европейски страни от години. Здравните управляващи правят оценка, че над 3 000 души умират всяка година вследствие на замърсяването на въздуха, което най-вече се дължи на всеобщото потребление на печки на дърва по време на студените зими, каране на остарели коли и практиката боклукът да се изгаря.

Десетки екологични групи през последните месеци организираха митинги, настоявайки държавното управление да предприеме дейности, с цел да понижи мощното замърсяване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР