Спирането на правителството на САЩ е неизбежно, тъй като законодателите се борят за постигане на споразумение

...
Правителството на САЩ се насочва към затваряне този уикенд, тъй
Коментари Харесай

Правителството на САЩ се насочва към затваряне този уикенд, тъй като републиканците и демократите преследват съперничещи временни мерки, за да предотвратят затваряне, което би нарушило много правителствени служби, притиснало федералните служители и смутило политика.

Затварянето на всички правителствени служби освен критични, което трябва да започне в неделя след полунощ (04:00 GMT неделя), ако законодателите не успеят да постигнат сделка, ще бъде първото от 2019 г. насам – незабавно забавяне на заплатите на милиони федерални служители и военен персонал.

Продължете да четете

списък от 4 елемента При предстоящо спиране на работата на правителството на САЩ, какво се случва с икономиката?Какво е спиране на работата на правителството на САЩ и кой ще бъде засегнат?Републиканците провеждат първо изслушване за импийчмънт на Байдън, докато затварянето на правителството се задаваСенатът на САЩ обявява временна мярка за предотвратяване на предстоящо затваряне на правителствотокрай на списъка

„Това ще има незабавно въздействие в една минута след полунощ [04:01 GMT неделя]“, когато „основно големи области от федерални институции бъдат затворени“, каза Майк Хана от Al Jazeera, репортаж от Вашингтон, окръг Колумбия.

>

„Военните са ключовият въпрос тук, защото военните проверки трябва да излязат в средата на октомври. Ако ситуацията не бъде разрешена дотогава, това означава, че около два милиона членове на армията няма да получават заплати. Всички федерални работници няма да получават заплащане. Те ще бъдат пуснати в отпуск или ще бъдат принудени да работят без заплащане.“

Двете камари на Конгреса са в задънена улица, тъй като републиканците в Камарата на представителите, подхранвани от хард-десните искания за намаляване на бюджетите, налагат конфронтация относно федералните разходи – което включва и помощ за Украйна.

Невъзможно е да се предвиди колко дълго ще продължи спирането. Сенатът, контролиран от демократите, и Камарата на представителите, контролирана от републиканците, работят по много различни планове за предотвратяване на затварянето, а председателят на Камарата Кевин Маккарти се бори да спечели каквато и да е подкрепа от твърдо десните консерватори, за да запази правителството отворено.

Особен проблем е включването на повече помощ за Украйна в пакета за финансиране, като нарастващ брой републиканци твърдо се противопоставят на предоставянето на повече помощ на страната в нейния конфликт с Русия.

Макарти каза, че ще проведе гласуване в събота за нова мярка, която ще остави правителството отворено за още 45 дни при настоящите нива на разходите, но без никаква помощ за Украйна.

Приемането на законопроекта ще изисква значителна демократична подкрепа.

Ако президентът Джо Байдън иска да лобира срещу това, „тогава спирането е за него“, каза Маккарти.

Белият дом настоя, че истинските преговори трябва да бъдат между Маккарти и хардлайнерите на републиканците, които провалиха подобна мярка за временно финансиране в петък, което е в основата на нарастващото усещане за хаос в партията преди президентските избори догодина.

„Има хора в Конгреса в момента, които сеят толкова много разделение, че са готови да закрият правителството тази вечер“, каза Байдън в събота сутринта в X, известен преди като Twitter. „Недопустимо е.“

Очаква се контролираният от демократите Сенат да гласува собствения си временен законопроект по-късно в събота – такъв, който включва финансиране за Украйна.

Отговорност на Конгреса е да финансира правителството. Камарата на представителите и Сенатът трябва да се съгласят да финансират правителството по някакъв начин, а президентът трябва да подпише законодателството в закон.

Двете страни са дълбоко вкоренени и не са близо до сделка за предотвратяване на спиране.

Но ако спирането продължи седмици, ще нарасне натиск за прекратяване на задънената улица, особено ако военните на активна служба пропуснат датите за заплащане на 13 октомври или 1 ноември. Ако широката общественост започне да вижда смущения във въздушния транспорт или граничната сигурност като работниците останат неплатени, това допълнително ще подтикне Конгреса да действа.

„Това би имало огромен ефект върху САЩ, не на последно място върху икономиката, липсата на покупателна способност, но и върху международната им репутация, и това е нещо, което би подкопало икономическото положение на САЩ в очите на останалият свят“, каза Хана.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР