Правителството на Сърбия обяви на извънредно заседание днес, че 27

...
Правителството на Сърбия обяви на извънредно заседание днес, че 27
Коментари Харесай

Траур утре в Сърбия заради загиналите в Северно Косово. Вучич иска КФОР да поеме правомощията на полицията

Правителството на Сърбия разгласи на изключително съвещание през днешния ден, че 27 септември ще бъде ден на народен печал поради трагичните събития в Северно Косово, съобщи Танюг. В неделя починаха един косовски служител на реда и четирима сърби при престрелка сред косовската полиция и въоръжена група в село Банска, край Звечан, Северно Косово.

Шестима души от нападателите бяха ранени и задържани след това, а още двама бяха задържани през днешния ден за нелегално владеене на оръжие.

Косовските управляващи упрекнаха Сърбия, че стои зад нападението против косовската полиция, само че Сърбия отхвърли обвиняването. Международната общественост осъди конфликтите и прикани страните да се въздържат от спомагателна ескалация на напрежението.

Вчера косовската полиция влезе с бронирани транспортни средства в село Банска в Северно Косово, с цел да го обезопаси и претърси. 

В нощта против неделя в селото с етнически сърби беше погубен служител на реда. Нападателите се барикадираха в православен манастир и последва многочасова престрелка с косовската полиция, при която бяха убити трима етнически сърби и един служител на реда.

Днес президентът Александър Вучич разгласи, че е споделил на посланиците на така наречен Петорка (неформална група, включваща Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия - бел. ред.), че КФОР би трябвало да поеме отговорностите на полицията в северно Косово.

„ Потвърдих възгледите на Сърбия по отношение на последните събития в Косово и желаех КФОР да поеме всички въпроси, свързани със сигурността в северната част на Косово, вместо полицията на (премиера Албин) Курти “, написа Вучич в обява в Instagram след срещата си с посланиците.

Вучич сподели, че също по този начин е попитал за какво косовската полиция е отказала да допусне наличие на ЕУЛЕКС в интервенцията в Северно Косово.

 

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР